Türkiye'nin Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Sarp Sınır Kapısı, kademeli normalleşme kararları kapsamında yeniden açıldı.

Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Gürcistan’a açılan Sarp Sınır Kapısı, salgın nedeniyle 15 Mart 2020’de uluslararası nakliye yapan TIR'lar dışında yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Kademeli normalleşme süreci ile birlikte sınır kapısı 14,5 ay sonra yeniden geçişlere açıldı. Bugün saat 09.00'da iki ülkeden karşılıklı geçişler başladı. Geçişler 09.00 ile 19.00 saatleri arasında yapılabilecek.

72 SAAT İÇİNDE ALINMIŞ PCR TESTİ

Gürcistan'a giriş yapacak kişilerden 72 saat içinde alınmış PCR testi, özel sağlık sigortası isteniyor. Bu ülkede kalınan her 3 gün için de Covid-19 testi zorunluluğu getirildi. Türkiye'ye gelecekler için ise 6 ay içinde Covid-19 geçirdiklerini belgelemeleri halinde herhangi bir evrak istenmiyor. Bu belgesi olmayanların ise 72 saat içinde alınmış PCR testi sonucunu beyan etmeleri gerekiyor.

YAKLAŞIK 14 AYDIR KAPALI

Bölge ticareti için bugünü bayram günü olarak adlandırdıklarını söyleyen Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, "Sarp Kara Hudut Kapısı Kafkas Cumhuriyetlerine açılan Türkiye'nin en önemli kapılarından biri. Bir yılda 7 milyon insanın geçiş yaptığı bu kapıda bugünü bir bayram günü olarak adlandırıyoruz. Yaklaşık 14 aydır kapalı olan bu kapı, bölgenin ticaretine önemli katkı sunuyor. Hem Gürcistan'a geçiş yapmak isteyenler hem Gürcistan'dan Türkiye'ye gelmek isteyenler aranan şartları yerine getirdiklerinde çıkışlarını sağlayabilecekler. Bu yeni dönemin bölgemize hayırlı olmasını umut ediyoruz” dedi.