Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun sivil toplum destek programı 'Sivil Düşün'ün özel destek başvuruları açıldı. Salgın döneminde hak ve özgürlüklere erişimde zorluk yaşayan gruplara yönelik çalışmalar yapmak isteyen sivil toplum örgütleri ve aktivistler, Sivil Düşün Bizi Bağlayan Şeyler Özel Desteği'nden yararlanabilecek. 11 Mayıs 2020 tarihinde açılacak desteklere bir ay süreyle başvurulabiliyor.

Tüm dünyanın etkisi altına girdiği yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınına bağlı yaşanmakta olan kriz, hayatlarımızda benzeri görülmemiş zorlukları da beraberinde getirdi. Bu olağanüstü şartlarda, kimi hak ve özgürlükler daha da kırılganlaşırken, bazı grup ve çevreler her zamankinden daha çok zarara açık hale geldi, yükselen oranda hak ihlallerine maruz kaldı. Sivil toplum örgütleri de hak ve özgürlükler bakımından savunmasız durumda olanları güçlendirme, topluma bu alanlardaki sorumluluklarını hatırlatma gibi rollerini hayat geçirirken zorluklarla karşılaşmaya başladı. Sivil Düşün, bu zor dönemde sivil toplumun çalışmalarını sürdürmesine hızlı ve esnek bir şekilde yanıt verebilmek adına Bizi Bağlayan Şeyler özel destek çağrısını tasarladı. Çağrı, 11 Mayıs 2020'de başvuruya açıldı ve 11 Haziran 2020'ye kadar başvuruya açık olacak. Sistem, 11 Haziran günü saat 18.00'de kapanmış olacak.

KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

Salgın döneminden olumsuz etkilenen grupları yönelik çalışma yürüten dernek, vakıf, sivil inisiyatif, ağ veya platformlar; üniversitelerin sivil toplum birim veya merkezleri; federasyon, konfederasyon, kar amacı gütmeyen kooperatif ve kar amacı gütmeyen işletmeler; sendika, meslek örgütleri, barolar, kent konseyleri ile aktivistler, Sivil Düşün’ün bu döneme özel desteklerinden faydalanabilecek.

HANGİ ÇALIŞMALAR DESTEKLENİYOR?

Sağlık çalışanları başta olmak üzere salgın koşullarından olumsuz etkilenen çalışanlar, yaşlılar, engelliler, çocuklar ve kadınlara yönelik çalışmalar bu çağrının odağında yer alıyor. Örneğin bu grupların hak ve özgürlüklerinin iyileştirilmesine yönelik savunuculuk çalışmaları için strateji geliştirmek; yine bu gruplardan bir veya birkaçının kendilerini korumak için ihtiyaç duydukları bilgiyi üretmek veya bu gruplara yönelik farklı örgütsel çalışmaları koordine etmek ve gönüllüleri mobilize etmek gibi birçok farklı hak odaklı çalışma için Sivil Düşün Bizi Bağlayan Şeyler özel desteğine başvurulabiliyor.

NASIL BAŞVURULUYOR?

Öncelikle www.sivildusun.net adresinde yer alan Bizi Bağlayan Şeyler özel desteklerine ilişkin belgeleri detaylıca incelemek gerekiyor. Daha sonra Sivil Düşün bilgi sistemine kaydolarak yapılacak çalışma ve talep edilen desteğe ilişkin kısa sorulara yanıt veriliyor. Talepler, Sivil Düşün ekibine ulaşma sırasına göre bağımsız uzmanlar tarafından değerlendiriliyor.

AVRUPA BİRLİĞİ SİVİL DÜŞÜN NEDİR?

Sivil Düşün, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun aktivistler ve sivil toplum örgütlerinin hak odaklı çalışmalarına hızlı ve esnek destek sağlamak üzere tasarladığı bir programdır. Avrupa Birliği Sivil Düşün; temel sosyal, ekonomik ve kültürel alandaki insan hak ve özgürlüklerinin yanı sıra hayvan ve çevre haklarını da içeren geniş bir çerçevede yapılan çalışmaları destekliyor. Dernek, vakıf, sendika gibi kurumsal yapıların yanında tüzel kişiliği olmayan sivil girişimler, ağlar, platformlar ve aktivistler de Sivil Düşün destekleri ile çalışma yürütebiliyor. 2012 yılından beri uygulanan Sivil Düşün desteklerine Türkiye’nin 81 ilinden 4250 başvuru alındı ve şimdiye kadar toplam 1130 sivil düşünen çalışmaya destek verildi. Temel amacı; katılımcı demokrasi yapılarını ve değerlerini güçlendirmek olan Sivil Düşün, demokratik değerlere, fırsat eşitliğine ve şeffaflığa dönük gerçekleştirilecek tüm çalışmalara açık.