Tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte günlük vaka artışının yeniden yükselişe geçtiği Türkiye'de Bilim Kurulu'nun yeniden sokağa çıkma yasağı talebinde bulunduğu iddia edildi.

Bilim Kurulu'nun yeniden sokağa çıkma yasağı talebinde bulunduğu öne sürüldü.

"GEREKİRSE CEZA VERİLSİN"

Türkiye'de 1 Haziran'dan itibaren gevşetilen koronavirüs tedbirleri sonrasında günlük vaka artışında yükseliş yaşanırken, Bilim Kurulu'nun hükümetten yeniden sokağa çıkma yasağı talebinde bulunduğu iddia edildi. Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre Bilim Kurulu üyeleri bu direncin kırılması için özellikle kapalı alanlarda maske takmayanlara cezai yaptırım uygulanması, vakaların öngörülmeyen bir şekilde arttığı ve potansiyel kümelenmelerin yaşandığı illerde gerekirse sokağa çıkma yasağı dâhil, bazı tedbirlerin uygulanması önerisinde bulundu.

TAHMİNLER TUTMADI

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan modellemelere göre haziranın ortasına kadar günlük vaka sayısının 500’lü sayılara inmesi, temmuz başı itibarıyla ise 100’ün altına düşmesi öngörülüyordu. Ancak kurul üyeleri, toplu etkinlikler ve sosyal mesafe uyarılarının dikkate alınmamasının vaka sayı bandının 900'ün altına inmesini engellediğini belirtti. Bilim Kurulu üyelerinin görüşü, tedbir gevşetme kararının genel olarak olumsuz sonuç yaratmadığı yönünde. Fakat yerel örneklere kesin müdahaleler açısından yasak ve cezaların yeniden gündeme alınmasının önemli olacağı düşünülüyor.