CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ihtiyaç sahibi yurttaşlara yapılan sosyal yardımları soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Koronavirüs salgını döneminde sıkça tartışılan sosyal yardımlar, Meclis gündemine taşındı.

SOSYAL YARDIMLAR TBMM GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde artış gösteren yoksulluk sorununa dikkat çekmek amacıyla, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Önergeyi yanıtlayan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, kişi başına düşen geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az olan hanelere gıda ve kömür yardımı yapıldığını açıkladı.Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise asgari ücretin sürekli eridiğine dikkat çekerek, sadece geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az olanlara değil, geliri asgari ücret altında olan herkese sosyal yardım yapılması gerektiğini söyledi.

VAKIFLARDAN KAÇ KİŞİ YARDIM ALIYOR

Ömer Fethi Gürer önergesinde, Ülkemizde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından yiyecek yardımı alan kişi sayısı kaçtır? Kadın erkek dağılımı nedir? Yiyecek yardımı alan kişilere yapılan yardımların maddi değeri son 5 yıl içinde ne kadar olmuştur? Ülkemizde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından yakacak yardımı alan kişi sayısı kaçtır? Yakacak yardımı alan kişilere yapılan yardımların maddi değeri son 5 yıl içinde ne kadar olmuştur?” şeklinde sorular yöneltti.

GIDA VE KÖMÜR YARDIMI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “Bakanlığımızca sosyal güvencesi olmayan yoksul hanelere veya sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan hanelere başta dini bayramlar öncesi olmak üzere ihtiyaç halinde tüm yıl boyunca temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gıda yardımları yapılmaktadır” dedi. Bakan Selçuk, Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari' ücretin 1/3’ünden az olan hanelere Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından asgari 500 kg olmak üzere yakacak yardımı yapıldığını da bildirdi.

GÜRER: “EKONOMİ İYİ YÖNETİLMİYOR, YOKSULLUK ARTIYOR”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ekonominin iyi yönetilmemesi sonucu ülkemizde enflasyonun arttığını, pahalılığın ve temel gıda maddelerine üst üste gelen zamların, yoksul kesimin belini büktüğünü söyledi. Asgari ücret açlık sınırı altında kalmıştır. Geliri asgari ücretin altında olan kişiler de sosyal yardımlardan yararlanmalıdır” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİLERE KÖMÜR VE GIDA YARDIMI ÖNERİSİ

Türkiye’de yoksulluğun her geçen gün artığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan soru önergemizde bahsettiğimiz kaç kişinin sosyal yardım aldığı yönündeki sorumuza rakamsal yanıt vermemiş ama hanede kişi başına düşen geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az olan vatandaşların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bugün asgari ücretin 3’te 1’i ile sadece 1 çeyrek altın alınabilmektedir. Asgari ücret son 7 ayda döviz bazında 500 liradan fazla miktarda eridi. Böyle bir ortamda sadece kişi başına geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az olana değil, geliri asgari ücret altında olan herkese sosyal yardım yapılmalıdır. Bakan sorularımıza rakamsal veri vermemesi bu yönlü kayıtların güvenilir olmadığı için mi? Yoksa düzenli bir veri akışından mahrum kaldıkları için mi ya da ülkemizde sosyal yardıma muhtaç kişi sayısındaki yüksek rakamlardan bir utanç nedeni ile mi olduğunu bilemiyoruz. Ancak yardım alan hane ve kişi sayıları milletvekilleri sorunca olsun verilebilir olmalıdır” dedi.