Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan "tam kapanma" dönemi, saat 05.00 itibarıyla sona ererken, 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar uygulanacak "kademeli normalleşme" dönemi başladı.

Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan "tam kapanma" dönemi saat 05.00 itibarıyla sona ererken, 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar uygulanacak "kademeli normalleşme" dönemi başladı. Bu kapsamda, hafta içi-hafta sonu ayrımı olmaksızın söz konusu tarihlerde sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Ancak "Üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması" amaçlandığı belirtilerek milyonlarca emekçi fabrikalara, işyerlerine gönderilmeye devam etti. Bu dönemde, İçişleri Bakanlığınca e-Devlet üzerinden 10 milyon fazla kişiye "çalışma izni muafiyet belgesi" verildi. Kimi çalışanlar da iş yeri yetkililerince imzalanıp onaylanan "çalışma izni görev belgesi formu" ile muafiyet kapsamında yer aldı. İşe servisle gidip gelen çok sayıda işçi de bu belgelere gerek dahi duymadı. Tam kapanma sürecinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterdi. Belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olurken, zincir marketler Pazar günleri kapalı kaldı. Bu süreçte alkollü içeceklerin satışının yasaklanması da en çok eleştirilen konulardan oldu. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterdi. "Tam kapanma" döneminde vatandaşların şehirler arası seyahatine zorunlu haller dışında izin verilmedi. Türkiye genelinde 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00 itibarıyla başlayan 17 günlük "tam kapanma" dönemi saat 05.00 itibarıyla bitti.

15 GÜNLÜK "KADEMELİ NORMALLEŞME" DÖNEMİ BAŞLADI

"Kademeli normalleşme" döneminde uygulanacak kısıtlamalar İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile belirlendi. Buna göre; hafta içi 21.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Kademeli normalleşme döneminde, 65 yaş ve üzeri yurttaşlardan iki doz Covid-19 aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Kademeli normalleşme döneminde yeme içme yerleri hafta içi 07.00-20.00 arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 arasında ise sadece paket servis olarak hizmet verecek. https://dokuz8haber.net/gundem/kademeli-normallesme-genelgesi-avmler-acik-kafe-ve-barlar-kapali/