Adalar'da sahiplendirilen atlara ilişkin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun atların Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu söylemesi üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklama yaptı. Müdürlük, çiplerin uydudan ya da uzaktan izlenmesi gibi bir durumun olmadığını savundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Adalar’da faytonlardan kurtarılıp sahiplendirildikten sonra kaybolan atlarda sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğunu söylemesi üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

"DENETİM KONTROLÜ BİZDE DEĞİL"

Açıklamada, “Sahiplendirilmiş atların ‘denetim ve kontrolü’ Sayın İmamoğlu’nun iddia ettiği gibi İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde değildir. Bahse konu atlar İBB tarafından alınmış ve İBB uhdesine geçmiş atlardır. Adalar’daki atların sahiplendirilmesinde İBB ve sahiplenenler arasında 'At Sahiplendirme Taahhütnamesi' imzalanarak, iki taraf arasındaki sorumluluk ve taahhütler kayıt altına alınmıştır” ifadelerine yer verildi. Adalarda bulunan tüm atların 2011 yılından itibaren çiplendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Uygulanan çipler, atların ‘tanımlama numarasından’ ibaret olup bu çiplerin ‘uzaktan veya uydudan izlenmesi’ gibi bir durum söz konusu değildir. Çip okuyucular, atların boynuna yaklaştırıldığında okunmaktadır. Dolayısıyla Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri’nin atların yerini bilmelerine imkan yoktur.”

EKREM İMAMOĞLU NE DEMİŞTİ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayıp at iddialarına ilişkin olarak şöyle konuşmuştu: “1179 atı teslim aldık, bu ataları satın aldık. 860’ını sahiplendirdik. Kime? Tarım Bakanlığı’nın da iş birliğiyle beraber bize başvuran kurum ve kuruluşlara sahiplendirdik. Bu atları satın alan biz Tarım bakanlığı ile iş birliği yaptık, sonra bütün nakliyesini her şeyini biz üstlendik. Bu götürüp teslim ettiğimiz atların hepsine çip takıldı. Biz takmadık Bakanlık taktı. Çip bizim tarafımızdan değil Tarım Bakanlığı tarafından takip ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız soruyor nerede o atlar diye. Sayın Pakdemirli bir açıklama yapsana. Kayıp at varsa bunu bulacak olan Tarım Bakanlığı. Dörtyol’da bir olay ortaya çıktı. Bunlar çipliydi. Takibi onlar yapacak biz değil. Tarım Bakanlığı’na ait sorumluluk nerede hangi ilçeye erilmişse o ilçenin tarım müdürlüğünde. Dönüp dönüp ‘Ekrem İmamoğlu atlar nerede?’ Allah’tan korkun. Tarım Bakanı bunlara cevap versin biz değil. Elleri arkada niye yürüdü diye soruşturma açacağınıza buna açsanıza.”