Trafikte Haklarım Derneği, Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü’nde yazılı bir açıklama yaptı. Dernek açıklamasında, Türkiye'de son 10 yılda 76 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini kaydetti.

Trafikte Haklarım Derneği, Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü’nde yazılı bir açıklama yaptı. Dernek açıklamasında, Türkiye'de son 10 yılda 76 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini kaydederek, "Kaybettiğimiz kişi sayısı Türkiye'nin en büyük stadyumu Atatürk Olimpiyat Stadyumunun kapasitesi kadardır" ifadelerini kullandı.

"ÜST SINIRDAN CEZA VERİLMELİ"

Dernek, trafik kazalarında ölüme neden olan kişiler hakkındaki cezaların artırılmasını isteyerek, "Türkiye’de trafik suçlarıyla ilgili ceza miktarları ile cezaların caydırıcılık niteliği arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi kapsamında; idari para cezası – ceza puanlarının artırılması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun cezasının artırılması, ölümlü/yaralanmalı trafik kazalarında üst sınırdan cezaların verilmesi gerekmektedir. Cezaların yeterince caydırıcı hale gelmesiyle uzun vadede trafik kazalarından kaynaklı ölüm/yaralanma oranın düşmesini büyük katkı sağlayacaktır" dedi. Dernek tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde: "?Covid-19 önemli bir halk sağlığı sorunumuz olan, kanıksanmış TRAFİK KAZALARINDA dünya genelinde her 24 SANİYEDE BİR CAN KAYBETTİĞİMİZİ biliyor musunuz ? Ülkemizde trafik kazalarında son 10 yılda 76 binden fazla canımızı kaybettik. (Kaybettiğimiz kişi sayısı Türkiye'nin en büyük stadyumu Atatürk Olimpiyat stadyumunun kapasitesi kadardır.) Ülkemizdeki verilere göre her yıl; küçük bir ilçemiz topyekün yok olmakta, orta büyüklükte bir İlimiz de topyekün yaralanmaktadır. Geçen sene trafik kazaları ölüm oranlarında ciddi bir düşüş oldu. İçişleri Bakanlığı trafik güvenliğine çok önem veriyor. Ama son 10 yıldaki kaza istatistiklerine baktığımızda çok can kaybettik ve hala daha kaybetmeye devam ediyoruz. İstatistiklere baktığımızda aslında bu kazaların birçoğunun engellenebilir olduğunu görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü ve TÜİK istatistiklerine göre;
  • Her yıl dünya genelinde 1,35 milyon insan trafik kazalarında ölüyor.
  • 4 saniyede bir kişi trafik kazası sonucu hayatını kaybediyor.
  • 20-50 milyon kişi geçirdiği trafik kazası yaralanıyor ya da engelli kalıyor.
  • Türkiye’de trafik kazaları sonucu sadece 2009-2019 yılları arasında sadece olay yerinde 39.913 kişi hayatını kaybetti.
  • 2015 -2019 yılları arasında trafik kazasında yaralanıp, kazanın sebep ve tesiri ile 30 gün içerisinde 17.655 kişi hayatını kaybetmiştir.
  • İstatistiklere baktığımızda trafik kazalarında olay yerinde vefat eden kişi kadar kaza sonrası hastanede de bir o kadar kişinin hayatını kaybettiğini görüyoruz.
  • 2009 – 2019 yılları arasında 2 milyon 977 bin 838 kişi ise yaralandı! Kaç kişi engelli kaldı ?
  • Trafik kazalarında kusur oranlarının %90 ’ı sürücü, %8 'i ise yayadan oluşmaktadır. Yani yüzde 98 insan faktörlü kazalar gerçekleşmektedir.
Trafikte Haklarım Derneği olarak, 2015 yılında trafikteki can kayıplarına ve hak kayıplarına dur demek için yola çıktık. Amacımız kanıksanmış trafik kazaları konusunda toplumsal ve hukuki farkındalık yaratmaktır. Faaliyetlerimiz hakkında detaylı bilgi için dilerseniz. www.trafiktehaklarim.org internet sitemize bakabilirsiniz. ?Her Yıl Kasım Ayının Üçüncü Pazar Günü Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü... Trafik kazalarının etkilediği çok büyük bir kitle olan trafik mağdurlarıdır. Din, dil,ırk, yaş, cinsiyet ayırt etmeden, ölen, yaralanan, engelli kalan kalan ve geride kalanlar topluluğudur. Son 10 yılda 76.000 fazla canımızı kaybettik. 3 milyona yakın insan ise yaralandı. Sevdiklerini kaybetmenin acısını, engelli kalmanın çaresizliğini yaşayan insan sayısını ise bilmiyoruz…Sevdiğini kaybetme / engelli kalması acısıyla birlikte trafik mağdurları uzun yıllar süren zor yıpratıcı hukuki süreçler yaşamaktadır. Bu süreçler sonucunda verilen cezalar, yeni çıkan infaz kanunu hem mağdurları hem de kamu vicdanını derinden yaralamaktadır. Ölümlü/ yaralanmalı trafik kazaları sonucunda ağır kusurlu durumlarda bile alt sınırdan ceza verilmesi, 2-5 yıl arasında cezaların takdir edilmesi ,hükmün açıklanmasının geri bırakılması, cezaların ertelenmesi /adli para cezasına çevrilmesi gibi yargılamada sanığın lehine kurumlar ile denetimli serbestlik gibi kurumlar yüzünden cezalar caydırıcı olmamaktadır. Sevdiğini kaybetme / engelli kalma acısıyla birlikte her kurum ile ayrı ayrı uğraşmak zorunda kalan, yıllarca adalet bekleyen trafik mağdurlarını yeni infaz kanunun kabul edilmesi derinden yaralamıştır. Nisan ayında yürürlüğe giren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu ile 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçların koşullu salıvermeden yaralanma süresi 1/2 indirilmiş , denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkartılmıştır. Buna göre trafik kazalarına bağlı bir suçta 6 yıl hapis cezası alan bir kimse cezaevinde bir kaç gün kaldıktan sonra tahliye olabilecektir. ?Trafik Suçlarında Verilen Cezalar Yetersiz Daha Caydırıcı Cezalar İstiyoruz! Trafikte Haklarım Derneği olarak tüm trafik mağdurları adına daha caydırıcı cezalar gelmesini istiyoruz. Asli kusurlu ölümlü kaza yapan sürücülere bile 18 eşit taksitle para cezası veriliyor. Trafik suçlarındaki cezasızlık trafik kural ihlali yapan kişilere kötü örnek oluyor. Caydırıcı cezalar gelmediği sürece acı tablo ortadadır. Türkiye’de trafik suçlarıyla ilgili ceza miktarları ile cezaların caydırıcılık niteliği arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi kapsamında;
  • İdari para cezası - ceza puanlarının artırılması,
  • Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun cezasının artırılması
  • Ölümlü/ yaralanmalı trafik kazalarında üst sınırdan cezaların verilmesi gerekmektedir.
  • Cezaların yeterince caydırıcı hale gelmesiyle uzun vadede trafik kazalarından kaynaklı ölüm/yaralanma oranın düşmesini büyük katkı sağlayacaktır.
?Tüm Trafik Mağdurları Adına Affedilen Trafik Suçlularını Suçtan Zarar Görenler Olarak Affetmiyoruz! Trafik suçlarında verilen cezaların yetersizliği ,son infaz yasasının trafik suçlarına etkisi üzerine toplumsal ve hukuki farkındalık yaratmak için trafik mağdurlarıyla #benimyerimeaffettiler sosyal medya kampanyası başlattık. Kampanya için hazırladığımız videolarda yer alan trafik mağdurlarının yaşadığı acılar ve hukuk mücadeleleri, davaları hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir:

TRAFİKTE HAKLARIM DERNEĞİ KURUCU BAŞKANI TRAFİK MAĞDURU YASEMİN USTA

Trafik kazasında kaybettiğim kuzenimin 8 senedir davası bitmedi! Basına yansıyan,kamuya mâl olmuş bir davada (kuzenimin otopsi raporundan Can Kaybediyoruz Kamu Spotunu hazırladık. 2012 yılında kaybettiğim kuzenim Gökhan Demir (18) için yıllardır adalet mücadelesi veriyorum. Aşırı hızlı, hatalı sollama yapan, ehliyetsiz, sabıkalı bir sürücü yüzünden vefat etti kuzenim. Son mahkemede 4,5 yıl sanığa ceza verdi ve dosyamız Yargıtay’da. Yeni infaz yasası yüzünden 1 gün bile tutuklanmayan sanık 8 sene sonunda Yargıtay kararı onasa bile artık cezaevine girmeyecek. TRAFİK MAĞDURU SERDAR EVLİN Oğlunun, kardeşinin, annesini ve 2 akrabasının ölümüne neden olan asli kusurlu sürücüye 6 yıl ceza! Serdar Evlin, 12 yaşında geçirdiği kaza sonucu kalbi durdu. Hayata döndü ama bir kolu engelli kaldı. Temmuz 2016 tarihinde ise şerit ihlali yapan tır sürücüsü yüzünden oğlunu, kardeşini, annesini ve 2 akrabasını aynı anda trafik kazasında kaybetti. 5 canın ölümüne neden olan sürücüye 6 yıl 8 ay ceza verildi. Yargıtay kararı onarsa yeni infaz yasasından dolayı sürücü cezaevine girmeyecek. Sevdiklerinin kaybeden Serdar Evlin 5 canı için verilen cezanın yetersizliğini ve hukuk mücadelesini anlatıyor.

https://youtu.be/6LDuE18byVQ · Emrah Serbes Eylül 2017 tarihinde Özçelik ailesinin otomobillerine çarparak sürücü Ayhan eşi Nilgün ve kızları 16 yaşındaki Zeynep Özçelik'in hayatını kaybetmesine sebep olan Serbes 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmış ve Yargıtay kararı onamıştı.Serbes yeni infaz yasasına göre seneye tahliye edilecekken , basına yansıyan haberlere göre geçtiğimiz haftalarda tahliye edilmiş. · Rüzgar Çetin, 29.01.2016 tarihinde polis aracına çarparak bir polisin bir polisin yaralanmasına neden olan, 7 yıl 6 ay ceza alan Çetin KHK ve yeni infaz yasasından dolayı cezaevine girmeyecek. · Eylül 2019'da Ege Üniversitesi kampüsünde Sezen Zambak'a kampüs içindeki yoldan karşıya geçmek isterken traktörün çarpması neticesi Zambak hayatını kaybetti. Mart 2020 tarihinde sürücüye 2 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

TRAFİK MAĞDURU YILMAZ ÖZDEMİR

https://youtu.be/4go_lOw78AA 2 kızına kaldırımda yürürken çarpıp ölümüne neden sürücüye 5 yıl ceza verildi! 2017 yılında Özdemir kardeşler, kaldırımda yürürken hızlı bir otomobilin çarpması sonucu hayatlarını kaybettiler. Sürücü 6,5 ay tutuklu kaldı 5 yıl 10 ay ceza aldı. Yargıtay kararı onarsa yeni infaz yasasında yapılan değişiklikten dolayı sürücü cezaevine girmeyecek. Babaları Yılmaz Özdemir 2 kızının ardından ailesinin yaşadığı acıları, hukuk mücadelesini anlatıyor. TRAFİK MAĞDURU YASEMİN ATALAY : https://youtu.be/ioULjDgnXj8 4 yıldır yeğenini öldüren kişi bulunamadı ve savcılık iddianameyi hazırlanmadı! Mert Atalay (20) , 19 Ekim 2016 tarihinde kaldırımda beklerken bir sürücünün aracıyla hızla çarpması sonucu hayatını kaybetti. Halası Yasemin Atalay yeğeni için adalet mücadelesi veriyor . Bir dedektif gibi davanın izini sürüyor. 4 senedir dava dosyası savcılıkta. Savcı sürücünün yakalansa bile son infaz yasasından dolayı zaten ceza almayacağını söylüyor. Halası Yasemin Atalay yeğenin ölümüne neden olan sürücüyü bulmak , adalete yardımcı olmak için verdiği hukuk mücadelesini anlatıyor. Kazasız, adaletli, güzel günlere..."