Taksim'de 8 Mart'ta düzenlenen 19. Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan 13 kadın polis tarafından evleri basılarak gözaltına alındı. Suçlama konusunun ise “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor” sloganı olduğu aktarıldı.

İstanbul Taksim'de 8 Mart'ta düzenlenen 19. Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan kadınlar dün gece evleri basılarak gözaltına alındı. İstanbul Valiliği 13 kadının gözaltına alındığını açıklarken, kadınlar adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınan biri 18 yaş altı olmak üzere 13 kadın ile haklarında gözaltı kararı çıkarılan beş kadın, Çağlayan Adliyesi’nde savcılığa ifade verdi. Ardından 18 yaş altında olan kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 17 kadın ise çeşitli ‘adli kontrol’ tedbirleri uygulanması talebi ile hakimliğe sevk edildi.

TÜM KADINLAR SERBEST

Adliyeye sevk edilen kadınlar yurtdışı çıkış yasağı ve imza adli kontrolü talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Kadınlardan 14'ü yurt dışı çıkış yasağıyla, 4'ü ise imza adli kontrolü ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1370056250747203584

"ZIPLAMA" SUÇ SAYILDI

Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan kadınlara yöneltilen suçlamalar arasında “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor” ve “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyiptir” sloganları yer alıyor. İfade tutanaklarında kadınların maskeli olmasından dolayı slogan atanların belirlenemediği, ritme göre zıplayanların tespit edilerek gözaltına alındığı ortaya çıktı. Emniyet işlemleri tamamlanan kadınlar, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne götürüldü.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Beyoğlu'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle çeşitli gruplarca ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ adı altında yapılan eylem sonrasında slogan atan gruba ait görüntüler incelenmiştir. Konuya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 10 Mart'ta düzenlenen operasyonda açık kimlikleri tespit edilen 18 şüpheli kişiden biri yaşı küçük, toplam 13 şüpheli 10 Mart'ta yakalanmıştır. Konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. Kadınların adliyeye sevk edildiği, 3 kişinin ifadesinin alındığı bildirildi. Gözaltına alınan kadınlardan bazılarının isimleri şöyle: TJA aktivisti Besra İşsever, HDP MYK üyesi İlknur Birol, Kadın Komitesi üyeleri Devrim Çapar, Merve Bektaş, Zeynep Çakır, Ebru Sert, Kadınların Kurtuluşu üyesi Sedef Özer, İlayda Cantaş, SYKP üyesi Pelin Şahin, Nimet Tanrıkulu.

ÇHD: "CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET SUÇLAMASI"

Çağdaş Hukuçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'nin gece saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada "8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan müvekkillerimiz ev baskınları ile gözaltına alınıyor. Henüz gözaltı kararını görmemekle birlikte müvekkillerimize cumhurbaşkanına hakaret suçlamasının yöneltildiği bilgisini edindik" denildi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ: "8 MART'A DOKUNMA"

Gözaltılara tepki gösteren çok sayıda kadın ise sosyal medyadan #8MartaDokunma etiketi ile binlerce paylaşımda bulundu.

"HEPİMİZ ORADAYDIK"

Feminist Gece Yürüyüşü'nde "ritmik zıplama" gerekçesiyle gözaltına alınan 13 kadın için Çağlayan Adliyesi'nde toplanan ve #HepimizOradaydık diyen kadınlar basın açıklaması yaptı. Feride Eralp tarafından okunan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 19. Feminist Gece Yürüyüşü için on binler Taksim Sıraselviler Caddesi’nde her yerin polis barikatlarıyla kapatılmasına, toplu taşımanın durdurulmasına, yasak izlenimi yaratılarak kadınların yanlış yönlendirilmesine, bir mahallenin insansızlaştırılmasına, pankartımızın Karaköy’e giderken polis ablukasına alınmasına - kısacası tüm engellemelere rağmen buluştuk. Şimdi, yürüyüşün üzerinden 2 gün geçtikten sonra yine bir gece yarısı on binlerin içerisinden 12 arkadaşımız seçilerek, 'Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor' sloganı her nasılsa 'cumhurbaşkanına hakaret' sayıldı ve gözaltına alındı, şimdi ifadeleri devam ediyor. Toplam 18 kişi hakkında da soruşturma açıldığını öğrendik. 'Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor' demenin, hatta bu sloganın ritmiyle zıplamanın neresinde hakaret olduğunu anlamadığımız gibi, hep bir ağızdan sesini yükselten on binler içerisinden 18 arkadaşımızın ayrıştırılmasını, bunun gözaltı gerekçesi yapılabilmesini de kabullenmiyoruz. Hepimize, her türlü itirazımıza, eşit ve özgür yaşama talebimize, feminist gece yürüyüşümüze karşı bu saldırıya karşı susmuyoruz, itaat etmiyoruz. Anlıyoruz ki 'Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla kimse gece yarısı gözaltına alınmayacak' diyen İnsan Hakları Eylem Planı kadınları kapsamıyor. Bu tutarsızlığı, kadın cinayetlerine üzüldüğünü söyleyip İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırma çabasından tanıyoruz. Tacizcileri, tecavüzcüleri, istismarcıları, kadınları canlı yayınlarda ya da sokak ortasında dövenleri, ‘kaybedenleri’ değil, hayatları için mücadele eden kadınları 8 Mart’ta 'ritme göre zıpladıkları' için, gece evlerine gelerek gözaltına alanlara karşı en büyük cevabımız bitmeyen feminist isyanımız ve dayanışmamız. Birbirimizi bırakmayacağız. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz! Yaşasın feminist mücadelemiz!" Fotoğraf/Video: Fatoş Erdoğan
https://twitter.com/CHDistanbul/status/1369755645067595778 https://twitter.com/dokuz8haber/status/1369899027555303426