Çok sayıda kadın örgütünün katılımı ile bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Kadın Konferansı başladı. Açılışta konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, feminist mücadele üzerinde durarak 21’inci yüzyılın ‘kadınların yüzyılı’ olacağını söyledi.

Mor Dayanışma tarafından bu yıl “İnadına mücadele inadına özgürlük” başlığıyla düzenlenen 2’nci Türkiye Kadın Konferansı İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde başladı. İki gün sürecek konferansın yapıldığı salona kadın mücadelesi öncülerinin fotoğrafları ile çeşitli pankartlar asıldı. Birçok kentten çok sayıda kadın mor renkli kıyafetleri ve aksesuarlarıyla konferansa katılırken, sık sık "Yaşasın Kadın Dayanışması”, “İnadına mücadele inadına özgürlük” sloganları atılarak, halay çekildi.

"HER ZAMAN MÜCADELE ALANLARINDAYIZ"

Konferansın açışında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, feminist mücadelenin gerçekliğine ve önemine değinerek, 21’inci yüzyılın “kadınların yüzyılı” olacağını vurguladı. Kerestecioğlu, “Hepinizi kucaklıyorum, iyi ki varız. 8 Mart’larda, 25 Kasım’lardayız. Her zaman mücadele alanlarındayız, her zaman mücadeleciyiz” dedi. Saygı duruşu ardından kadınlar Şili’de feministlerin ilk kez yaptığı ve tüm dünyaya yayılan Las Tesis dansı yapıldı. Ardından söz alan Mor Dayanışma'dan Juliana Gözen, iktidarın faşizmi kurumsallaşma çabasının önünde kadın mücadelesinin büyük ve önemli bir engel olduğunu vurguladı. Özen, “Kadınların mücadelesini hiçbir tarihte veya iktidarın tekelinde olan medyalarda göremezsiniz. ‘Kadınlar birlikte güçlü’ sloganı gerçek ve zorunlu bir slogan. Kadınların güçlerini bombalar ülkemize düşerken cesaretinden ödün vermeyen kadınların, doğaya savunan kadınlarda görebiliriz" dedi. Sanatçı Füsun Demirel de canlı bağlantıyla katıldığı konferansta, kadınlara mücadelelerinde başarı temennisinde bulundu. Konferans sendikal mücadele veren kadınların, sanatçı ve akademisyenlerin konuşmaları eşliğinde devam etti. Son olarak İstanbul Kadın Orkestrası sahne aldı. Konferans yarın Birleşik Metal-İş Konferans Salonu'nda basına kapalı şekilde devam edecek. Konferansa Türkiye ve dünyadan önemli kadın örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra Samsun Kuzey Kültür Derneği de katıldı.