2016 Yılında kurulan Mimar Kerem Türker Vakfı, her yıl iki alanda ödül vermektedir. Bunların biri genç yaşta hayatını kaybeden mimar Kerem Türker’in, biri de Vakfın ana kurucusu, Kerem’in Annesi Lale Dikmen Türker adına veriliyor.

Lale Dikmen Türker adına verilen ödüllerin sonuçları belli oldu. Vakıf tarafından yapılan yazılı açıklamada bu sene ödülün Eşitlik İçin Kadın Platformu'na (EŞİK) verildiği belirtildi.

KADIN MÜCADELESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Lale Dikmen Türker Ödülü’nün ilki için aday arayışında, Türkiye’de kadınların eşitlik, özgürlük ve insan onuruna yakışır çağdaş uygarlık koşulları düzeyine ulaşması için uzun yıllar içinde sağlanabilmiş temel kazanımların daha da olumlu evrim geçirmesine yönelik çabalar dikkate alınmıştır. Bu hedefleri amaçlayan ulusal yasalar ve özellikle İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış en temel kadın haklarında geriye dönülmemesi için yıllardır yoğun çaba harcayan tüm sivil toplum kadın kuruluşlarının her biri tercih ve takdire değer görülmüştür. Bu ortak düşünce ışığında, kadının eşit ve özgür yaşam hakkına ve kazanımlarına yönelik olumsuz yaklaşımlara karşı dirençli ve sağlam bir güç birliği yaratmak için yıllardır yoğun çaba harcayan, çok sayıda ve farklı nitelikte sivil toplum kadın kuruluşlarının oluşturduğu , EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu’na Ödülün verilmesi uygun görülmüştür. Bu karar Lale Dikmen Türker Ödülü Seçiciler Kurulunun üyeleri, (alfabe sırasıyla) Prof. Dr. Feride Acar, Prof. Dr. Olcay İmamoğlu, Büyükelçi Sumru Noyan, gazeteci-yazar ve PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral ve Büyükelçi Engin Türker’in oybirliğiyle alınmıştır.

EŞİK NEDİR?

Kadın Örgütlerinin dayanışma platformudur. 320 kadın ve LGBTİ+ örgütünden oluşmakta ve 160 hak örgütü, meslek odası ve sendika tarafından desteklenmektedir. Kadın örgütleri, Nisan 2020’de gündeme gelen çocuk cinsel istismarı faillerine af girişimine karşı TCK 103 Kadın Platformu olarak yeniden bir araya geldi ve affın çıkarılmasını engelledi. Hemen ardından kadına karşı şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasının çekilmesi tartışmaları açılınca, daha kapsayıcı bir isim altında devam etmeye karar verildi. Platform, çalışmalarına 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu adıyla devam etti. Eşit, özgür yaşama hakkına ve kazanımlara yönelik tehditlere karşı ortak mücadeleye zemin sağlayan EŞİK, bugüne kadar çocukların cinsel istismarı, İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet, nafaka gibi konularda yerel, ulusal ve uluslararası çok sayıda çalışmalar gerçekleştirmiştir.