25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde birçok ilde kadınlar bu yıl da "Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz" diyerek sokaklarda olacak. Peki bu özel gün neden anılıyor? Ne amaçlanıyor? Nerelerde anılıyor?

25 Kasım, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne kadar uzanan 16 günlük süreçte kadına yönelik şiddetle mücadele kampanyasını başlatan gün olarak kabul ediliyor. Her yıl bu 16 gün boyunca kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve sonlanması için dünya çapında etkinlikler düzenleniyor. Gün, 1991'den beri aktif olarak dünya çapında etkinliklerle karşılanıyor.

25 KASIM'IN DOĞUŞU

25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabel'in cesetleri bir uçurumun dibinde bulundu. Mirabel kardeşlerin, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğü ortaya çıktı ve onlar diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu. Kadın mücadelesinin kazanımları sonrası Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999'da, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar verdi. Mirabel kardeşler, yaşamları sırasında Dominik'te siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Rafael Leonidas Trujillo yönetimine meydan okudu. Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedildiler. Kardeşler en sonunda 25 Kasım 1960'ta arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledildiler. Bu katliam gazetelere "araba kazası" olarak yansıtıldı. Ama gerçeklerin er geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardı. 1981'de Dominik Cumhuriyeti'nde toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı'nda Mirabel kardeşlerin öldüğü gün olan 25 Kasım, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü' olarak kabul edildi. Gün, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da sonraki dört yıl içinde benimsendi. 1985 yılında, BM tarafından 25 Kasım, 'Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele Günü' ilan edildi.

BM VERİLERİNE GÖRE KADINLAR

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre;
  • Her 3 kadın veya kız çocuğundan 1'i hayatında en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu saldırılar büyük ihtimalle partnerlerinden geliyor.
  • Evli veya birlikteliği olan kadınların yalnızca %52'si cinsel ilişkileri, gebelik önleme ve sağlık konularında özgürce karar alabiliyor.
  • Dünyada bugün yaşayan 750 milyon kadın veya kız çocuğu, 18 yaşından önce evlenmiş durumda. 200 milyon kadın veya kız çocuğu ise sünnet olmuş durumda.
  • 2017'de dünya çapında ölen her 2 kadından 1'i birlikte olduğu eşleri veya aileleri tarafından öldürüldü. Erkekler için bu oran 20'de 1.
  • Dünyadaki insan kaçakçılığı kurbanlarının %71'i kadın ve kız çocukları. Bu insanların 4'te 3'ü cinsel istismara uğruyor.
  • Üreme çağındaki kadınlara yönelik şiddet sonucu yaşanan ölümler, kanser kaynaklı ölümlerle yarışır oranda. Şiddet kaynaklı ölümler, trafik kazaları ve sıtma sonucu ölümlerin toplamından ise fazla.

TÜRKİYE’DE 25 KASIM EYLEMLERİNİN YAPILACAĞI ADRESLER

25 Kasım, Türkiye’de de yıllardır kadın mücadelesi tarafından heyecanla karşılanan ve mücadelenin somutlaştığı gün olarak karşımıza çıkıyor. Bu yıl, “Turuncu Dünya: Eşitlik Jenerasyonu Tecavüze Karşı Duruyor” sloganıyla karşılanan gün için Türkiye’de toplanılacak noktalar şöyle:
İL
SAAT
LOKASYON
DÜZENLEYEN
ANKARA
18:00
Çankaya Belediyesi Önünde
Ankara Kadın Platformu
SAKARYA
16:00
Yeni Cami Önü
Türk Kadınlar Birliği Sakarya Şubesi
İSTANBUL -Silivri
12:30
19 Mayıs Meydanı (Kaymakamlık Arkası)
Silivri Belediyesi
İSTANBUL
19:00
Beşiktaş Meydanı
Yanındayız Derneği
MUĞLA-Bodrum
15:00
Kadın Ağacı Önünde
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği
ADANA
18:00
Abidin Dino Parkı
Adana Kadın Platformu
KOCAELİ
18:30
Belediye İşhanı Önü
Kocaeli Kadın Platformu
İZMİT
12:00
İzmit Merkez Bankası Önü
Ak Parti Körfez İlçe Kadın Kolları Başkanlığı
ÇANAKKALE
17:30
Golf Çay Bahçesi’nde
Çanakkale Kadın Platformu
İSTANBUL
19:00
Taksim-Tünel Meydanı’nda
Kırkyama Kadın Platformu
TRABZON
17:30
Merkez Postane Önü
Kadın Savunması
BURSA
18:30
Üç Fidan Anıt Parkı
MUĞLA-Marmaris
18:30
Atatürk Heykeli Önü
ISPARTA
14:00
Kaymakkapı Meydanı
AYDIN
18:00
Nevzat Biçer Parkı
ÇORUM
18:30
Saat Kulesi Önü
BOLU
13:00
Kardelen Meydanı
İZMİR
17:30
Kıbrız Şehitleri Erbil Süel Önü
MALATYA
12:00
Yeni Cami Önü
GİRESUN
17:30
Debbay PTT Önü
DENİZLİ
17:00
Çınaraltı Meydanı Belediye Önü
DİYARBAKIR
16:00
Ofis Kavşağı
İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi
ANTALYA
19:00
Tünel Meydanı
Antalya Kadın Platformu