Kadın Yönetmenler Derneği’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği yönetmen Gülten Taranç direktörlüğünde gerçekleşen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, bugün açılış konseri ile başlıyor.

Kadın Yönetmenler Derneği’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği yönetmen Gülten Taranç direktörlüğünde gerçekleşen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin programı belli oldu. 30 ülkeden 150 filmin başvurduğu festival kapsamında 45 ulusal, 40 yabancı yapım izleyici ile buluşacak. Festivalde yer alan 95 filmden 12 ulusal, 27 yabancı yapım olmak üzere toplam 39 film ilk defa izleyiciye açılarak dünya prömiyerini yapacak.

FESTİVAL SLOGANI: SIĞAMIYORUZ

Bu yıl “#sığamıyoruz!” sloganı ile yola çıkan ve ilk defa uluslararası arenaya açılan festival ilk gösterimlerini 1-7 Mart 2021 tarihleri arasında Türkiye, İngiltere ve Kosova'da çevrimiçi olarak gerçekleştirecek.

KOSOVA'DA DA GÖSTERİM OLACAK

Türkiye filmlerinden oluşan özel seçkiler, festivalin uluslararası koordinatörlerinden Dr. Ebru Beyazıt’ın kuratörlüğünde Britanya Türk Kadınları Derneği ve East Anglia Üniversitesi işbirliği ile İngiltere'de, Gerçek Derneği’nin desteği ile de Kosova'da gösterilecek. Uzun metraj kurmaca, belgesel ve kısa filmlerin bulunduğu İngiltere gösterimlerinde yer alan toplam 18 film ile İngiltereli izleyici Türk filmlerine doymuş olacak. “Töz” (Yön: Neşe Uğur Nohutçu), “Amina” (Yön: Kıvılcım Akay), “Kader Postası”(Yön: Çiğdem Bozali ve Elif Akarsu Polat), “Çamaşır Suyu” (Yön: Büşra Bülbül), “Kayıp Hamamlar Peşinde” (Yön: Şule Takmaz Nişancıoğlu), “Oyuncakçı Saklı Yadigarlar” (Yön: Yağmur Kartal) ve “Bahar” (Yön: Hande Yelke) isimli filmlerin yer alacağı Britanya Türk Kadınları Derneği’ne özel seçki filmlerinden farklı olarak; East Anglia Üniversitesi Türk filmleri seçkisinde “Ondan Bahsetmiyorum” (Yön: Ayris Alptekin), “Velhasılkelam” (Yön: Özlem Sarıyıldız), “Yardibi” (Yön: Çiğdem Akdoğan), “2 Düğün 3 Hikaye” (Yön: Seren Kapsi), “İklim Değişimi” (Yön: Yasemin Demirci), “Anayurdu” (Yön: Senem Tüzen), “Ateş ve Su” (Yön: Hande Yelke), “Prova” (Yön: Asuman Yüksel), “Paydos” (Yön: Öykü Orhan), “Cennet” (Yön: Gülden Gevher Öz/Olcay Seda Özaltan) ve “Münhasır” (Yön: Yeşim Tonbaz) filmleri yine İngiltere’de izlemeye açık olacak.

ÇEVRİMİÇİ FİLM GÖSTERİMLERİ

DÜNYA FİLMLERİ SEÇKİSİ

Almanya, Avusturya, Çekya, Finlandiya, Hollanda, İran, İspanya, İsviçre, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Slovenya gibi ülkelerden filmlerin bulunduğu dünya filmleri seçkisinde İngiltere’den de Eylem Atakav ve Karoline Pelikan’ın birlikte yönettiği “Lifeline” adlı kısa film  ile Nevra Topçu’nun yönettiği “Kurban” adlı belgesel bulunmaktadır. Çevrimiçi fotoğraf sergisi, atölyeler, paneller, söyleşilerin de yer aldığı Mart programında ayrıca “zoomazoom” etkinliği ile yönetmenler çevrimiçi olarak sektörel bir toplantıda buluşacaklar.

20 FİLMLİK ÖZEL GÖSTERİM SEÇKİSİ ONLİNE İZLENECEK

26 Nisan - 5 Mayıs 2021 aralığında ise festivalde ulusal kategoride yarışan 25 Türk filmi ve Balkan kategorisinde yarışan 24 Balkan filminin yanı sıra ulusal yapımlardan oluşan 20 filmlik özel bir gösterim seçkisi çevrimiçi olarak yine festivalin internet sitesinden izlenebilir olacak.

İZMİR'DE ÖDÜL TÖRENİ

25 - 30 Haziran 2021'de ise pandeminin izin verdiği fiziki koşullarda festival ödül töreni ve özel gösterimlerle İzmir'de sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Festivalin bu yıl ki teması “süper kahramanlık” çatısı altında programlanan böylesine geniş bir gösterim takvimi ve etkinlik yelpazesi " “#sığamıyoruz!” sloganının da hakkını verecek. Festivale dair tüm haberler ve etkinlikler için festivalin sosyal medya hesaplarını ve www.kadinyonetmenlerfestivali.com.tr adresini takip edebilirsiniz. Açılışın canlı yayın linkine ise buradan ulaşışabilir.