46 baro başkanı, çocuk istismarı affının ülke gündeminden kaldırılması gerektiğini belirterek, “Barolar olarak hukukçu ve insani yanımızla bir kez daha çocuk istismarının affı olmaz diyoruz” açıklamasında bulundu.

İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında olduğu 46 baro başkanı, 2016 yılından beri çocukların istismar failleriyle evlenmeleri halinde cezasızlık getirmeye yönelik yasa teklifinin Meclis’e sunulacağına dair sosyal medyaya yansıyan konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"KAMU VİCDANINDA RAHATSIZLIK YARATMIŞTIR"

Gerçekliği teyit edilmeyen bir belgenin dolaşıma sokulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Çocuk istismarının affı ülkemizin gündeminden kaldırılmalıdır. Ancak buna rağmen belgenin sosyal medyaya yansıması kamu vicdanında çok büyük rahatsızlık yaratmıştır. Bu durum konunun toplum nezdinde ne derece hassasiyetle takip edildiğini ve konuya ne derece önem verildiğini göstermiştir. Kamuoyunda oluşan bu infial üzerine, konuya ilişkin hassasiyetimizi ve uyarılarımızı bir kez daha hatırlatma zorunluluğu doğmuştur."

"ÇOCUK KORUMA KANUNUNA AYKIRILIK"

Çocuk istismarının affının olamayacağının hatırlatıldığı açıklamada şöyle devam edildi: "2005 yılında, cinsel istismar failinin mağdurla evlenmesinin cezanın erteleme nedeni olması, yasadan çıkartılmışken, eski yanlışa dönülmesine neden olacak her türlü yasal düzenleme, çocuğun korunmasından sorumlu olan bütün kurumları, mağdur çocuğun istismarcısı ile evlendirilmesi sürecinin bir parçası haline getirecektir. Böyle bir düzenlemeye gidilmesi ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasamızın 90’ıncı ve 14’üncü maddelerine ve Çocuk Koruma Kanunu'na açık aykırılık oluşturur. Hukukun evrensel ilkelerine ve çocuğun üstün yararına aykırı olacak bir düzenlemenin bir daha ülkemizin gündemine getirilmemesi, teklif dahi edilmemesi gerektiğini belirtiyor, Barolar olarak hukukçu ve insani yanımızla bir kez daha çocuk istismarının affı olmaz diyoruz." Açıklama metnini imzalayan baro başkanlarının şöyle: “Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, Adıyaman Barosu Başkanı Av.Mustafa Köroğlu, Amasya Barosu Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere, Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan BOZKURT, Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, Batman Barosu Başkanı Av. Abdülhamit Çakan, Bilecik Barosu Başkanı Av. Halime Aynur, Bitlis Barosu Başkanı Av. Fuat Özgül, Bolu Barosu Başkanı Av. Sabri Erhendekçi, Burdur Barosu Başkanı Av. Ramazan Gedik, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan, Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan, Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, Edirne Barosu Başkanı Av. Alper Pınar, Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk, Eskişehir Barosu Başkanı Av. Mustafa Elazgöz, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Giresun Barosu Başkanı Av. Soner Karademir, Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Kırıkkale Barosu Başkanı Av. Talat Apaydın, Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Kütahya Barosu Başkanı Av. Ahmet Atam, Malatya Barosu Başkanı Av. Enver Han, Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, Muş Barosu Başkanı Av. Feridun Taş, Niğde Barosu Başkanı Av. Osman Çimen, Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, Siirt Barosu Başkanı Av. Nizam Dilek, Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Dersim Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin, Uşak Barosu Başkanı Av. Emin Coşkun, Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar ve Yalova Barosu Başkanı Av. Fedayi Doğruyol."