Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Las Tesis dansı sırasında gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 6 kadın, bugün hakim karşısına çıktı. Kadınlar mücadeleden vazgeçmeyecekleri vurgularken, dava 23 Şubat 2021 tarihine ertelendi.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 8 Aralık 2019 tarihinde Las Tesis dansıyla erkek şiddetini protesto eden Kadın Cinayetleri Platformu’ndan (KDCP) Ayşen Kavas, Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Sevda Yeniköylü ve Yaprak Okatalı’nın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Kartal’daki Anadolu Adliyesi 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan tutuksuz yargılanan kadınlar ve avukatları katıldı. Mahkemeye gönderilen olay günü video görüntülerine kadınların avukatları itiraz etti, mahkeme görüntülerin bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.

"KADIN HAREKETİNE YÖNELEN SİYASİ BİR TAVIR"

KDCP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, bu davanın kadın hareketine yönelen siyasi bir tavır olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Las Tesis performansına dünyanın hiçbir ülkesinde saldırı olmadı. O sözler o kadar gerçek, o kadar sorumluları işaret ediyordu ki Türkiye’de buna tahammül göstermediler. Bu kadın hareketine yönelmiş bir siyasi tavırdır. Onun karşısında kadınlar hakları için direnmeye ve mücadele etmeye devam ediyor. Sorumluları işaret ettiğimiz için yargılanacakmışız. Bugünkü dava kadın hareketine gözdağı erkekliğe güç kuvvet davasıdır. Biz yaptığımız her şeyin arkasındayız. Kadınlar, korkmayın bizim başımız bükülmedi sizin de başınız bükülmesin. Sözümüz olsun bizi bu adliye salonlarında yargılamaya kalkanları, görevini yapmayan her bir yetkilinin yargılanmasını da sağlayacağız. Yasaları teker teker uygulatacağız."

"MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

KDCP Temsilcisi Ayşen Ece Kavas ise, şu ifadeleri kullandı: "Las Tesis'de söylediklerimiz için yargılanıyoruz. Yine söyleriz. Bu dava sadece orada gözaltına alınan bizlerle ilgili değil mücadele eden hakları için direnen bütün kadın hareketlerine karşıydı. Duruşma 23 Şubat’a ertelendi. Biz yine burada olacağız. Biz her gün buradayız. Sadece burada değil, tüm Türkiye’deki adliyelerdeyiz. Mücadele etmeye devam edeceğiz."

"KADINLAR ANAYASAL HAKLARINI KULLANMAK İSTİYOR"

KDCP Avukatı Rukiye Leyla Süren de, kadınların anayasal haklarını kullanmak istediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Artık ölen kadınların sesi olmak istemiyoruz, biz yaşayan kadınların sesi olmak istiyoruz. O şarkıda da o söyleniyordu. Kadınlar artık lütuf beklemiyorlar. Kadınlar anayasal haklarını kullanmak istiyorlar. Yaşam hakkını koruma için adliyelerin dışını da içini de boş bırakmayacağız." Dava, 23 Şubat 2021 tarihine ertelendi.