Şükrü Şengül isimli erkek, 6 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulundu. Şükrü Şengül'e verilen 30 yıl hapis cezası, ‘çocuğun bekaretinin bozulmaması’ gerekçesiyle üst mahkeme tarafından bozuldu. Şükrü Şengül beraat etti.

Şükrü Şengül isimli erkek, 6 yaşındaki kızını cinsel istismara maruz bıraktığı için evli olduğu Döndü Şengül tarafından şikayet edilmişti. Şükrü Şengül, adli kontrol talebiyle serbest bırakıldıktan sonra kendisini şikayet eden Döndü Şengül'ü sokak ortasında vurarak öldürmüştü.

BERAAT SEBEBİNE TEPKİ YAĞDI"

Artı Gerçek'in haberine göre fail erkek, yerel mahkemede eşini “kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan da 30 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Üst mahkeme, yerel mahkemenin ‘istismar’ suçu nedeniyle hükmettiği 30 yıllık hapis cezasını bozarak sanığın atılı suçtan beraatine karar verdi. İstinaf Mahkemesi’nde görülen duruşmada beraatin temel gerekçesi olarak ise, ‘Çocuğun bekaretinin bozulmamış olması’ gösterildi. Bu karara büyük tepki gösterildi. Davayı takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden Avukat Müjde Tozbey Erden karara tepki göstererek, "Çocuklarımıza reva görülen bu düzeni değiştireceğiz" dedi.

DAHA SONRA DÖNDÜ'YÜ KATLETTİ

Derneğin sosyal medya hesabından açıklama yapan Erden, şunları söyledi: “Ankara’nın yoksul bir mahallesinde, 2019 yılında Döndü eşi tarafından öldürüldü. Döndü, öldürülmeden önce de eşi tarafından şiddet görüyordu. Fakat yoksulluğu nedeniyle boşanmayı göze alamadı. Ta ki küçük kızının, kendisine babası tarafından cinsel olarak istismar edildiğini anlatana kadar. Bunun üzerine Döndü, 6 yaşındaki kızını ve 5 aylık bebeğini alarak karakola sığındı. Baba hemen gözaltına alındı. Fakat küçük kızın bekaretinin korunması nedeniyle baba, Savcılık tarafından serbest bırakıldı. Serbest kalan baba, birkaç gün içinde Döndü’yü Ankara’da öldürdü. Biz davayı üstlendik. Döndü’nün öldürülmesinden dolayı katile ağırlaştırılmış müebbet cezası aldırdık. Aynı zamanda küçük kızın babası tarafından istismar edilmesi davasına da dahil olduk. Küçük kızımıza sahip çıktık. Bu davada babaya, kendi kızını istismar etmesinden dolayı 30 yıl hapis cezası verildi.

ÜST MAHKEME KARARI BOZDU

Biz bugüne kadar mücadeleyi kazandığımızı düşündük. Bugün küçük kızın cinsel istismar davasında, üst mahkemede duruşma yapıldı. Üst mahkeme tarafından küçük kız, duruşma salonuna getirtilerek, onlarca insan önünde cinsel istismarı anlatması istendi. Bunun üzerine pedagog ve bizler tarafından karşı çıkıldı. Çünkü Ankara Üniversitesi’nin raporu vardı. Bu rapora göre küçük kızımız yaşadığı cinsel istismar nedeniyle ağır travma yaşamış ve intihara meyilli hale gelmişti. Buna rağmen mahkeme heyeti küçük kızımızı sorguya çekti ve duruşma sonunda da baba hakkında beraat kararı verdi. Bugün alınan karar gerçekten çok üzücü. Fakat biz çocuklarımızı korumaya devam edeceğiz. Korumak için mücadele etmeye de. Çocuklarımıza reva görülen bu düzeni değiştireceğiz. Küçük kızımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz."

"BEKARET BİR ÖLÇÜT DEĞİLDİR"

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından yapılan resmi açıklamada ise, “Çocuğun cinsel istismarı çocuğa yönelik her tür cinsel eylem, söz ve davranışı içeren bir suçtur" hatırlatması yapılarak şunlar kaydedildi: "Bekaret bir ölçüt değildir. Çocuğun İstinaf duruşmasında ifadeye zorlanması tramvatize edicidir ve hukuka aykırıdır. Üye hakim ihsas-ı reyde bulunmuş ve sanığın suçsuz olduğu ve boşu boşuna suçlandığı yönündeki kanaatini duruşmada paylaşmıştır. Beraat kararının duruşmadan önce verildiği açıktır. Dernek olarak dosyanın peşini bırakmayacağımızı; her tür itiraz yoluna başvuracağımızı ve heyet ile üye hakimler konusundaki şikayet haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuyla paylaşırız."