AKP’li Canan Kalsın, partisinden İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik yapılan yorumlara tepki gösterdi.

AKP İstanbul Milletvekili Canan Kalsın, son dönemde tartışmalarla gündemdeki yerini koruyan İstanbul Sözleşmesi için “Amacı şiddet uygulananı şiddetten korumak olan bir sözleşmenin toplumu bozduğunu söylemek akla ziyan bir tutum ve düşüncedir” ifadelerini kullandı.

“AKLA ZİYAN TUTUM”

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'a konuşan ve birçok kadın derneğiyle toplantılar yapan AKP’li Canan Kalsın, çalışmalarının sonuçlarını şöyle aktardı:  “Amacı şiddet uygulananı şiddetten korumak olan bir sözleşmenin toplumu bozduğunu söylemek akla ziyan bir tutum ve düşüncedir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkalım diye yüksek sesle bağıranlar, öldürülen kadınlar, çocuklar için ne yapmayı düşünüyor? Şiddet bütün dünyayı saran ve sarsan bir hastalığa dönüşmüşken ‘Aileye polis gelirse o aile artık aile olur mu?’ diyenler, kol kırılır yen içinde kalır diye mi düşünüyor? 28 Şubat döneminde sınıflarından çıkarılan, okuması engellenen, mesleğini yıllarca yapamayan gözü yaşlı kadınların sorunlarını çözen iktidara, sözleşmenin bahane edilerek saldırı kiti haline dönüştürülmesini nasıl izah edeceğiz?

“AMAÇ KUVVETLİYE KARŞI KUVVETSİZİ KORUMAK”

İstanbul Sözleşmesi ile Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndan önceki kanun, fail fiili işleyene kadar önleyici ve koruyucu bir tedbir içermiyordu. Yararlanmak için yaralanmanız, zarar görmeniz ya da ne yazık ki ölmeniz gerekiyordu. Bu sözleşme yüzde 100 Türk bir sözleşmedir. Amacı kuvvetliye karşı kuvvetsizi korumaktır.”

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAKKINDA

Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen bir uluslararası insan hakları anlaşması olan İstanbul Sözleşmesi, 2011’de ismini aldığı şehirde imzalanmıştı. İlk imzacılardan olan Türkiye’de sözleşme 2012’de Meclis’te onaylanmış, 2014’te yürürlüğe girmişti.