Ankara Barosu Disiplin Kurulu Başkanlığı, katledilen akademisyen Ceren Damar davasında sanık avukatlığını yapan Vahit Bıçak’ın davaya ilişkin beyanları nedeniyle hakkında "disiplin kovuşturması açılmasına" karar verdi.

Ankara Barosu, akademisyen Ceren Damar Şenel’i öldüren katil Hasan İsmail Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak'ın davaya ilişkin beyanları nedeniyle hakkında “disiplin kovuşturması açılmasına” karar verdi.

ÖNCE DİSİPLİN ŞİKATİNDE BULUNULDU

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre; Damar Ailesi’nin avukatlığını üstlenen Doğan Erkan, Kocaeli Baro Başkanlığı, Bıçak hakkında disiplin soruşturması açılması için şikayette bulundu. Şikâyet, Ankara Barosu’nun Bıçak hakkında re’sen açtığı soruşturma dosyasıyla birleştirildi. Başlatılan soruşturma kapsamında, Ankara Barosu Disiplin Kurulu Başkanlığı, Bıçak’tan savunma istedi.

"IRZA GEÇME SUÇU" BAŞLIKLI MAKALESİNİ GÖNDERDİ

Bıçak da “tarafına gönderilen Twitter paylaşımları avukatlık disiplin mevzuatını hangi normlarını ihlal ettiğinin ve hakkındaki ithamın ne olduğunun bildirilmemesinin hukuka uygun olmadığı bu yüzden savunma hakkının kullanmasının mümkün olmadığı yönünde” dilekçe verdi. Avukat Bıçak, sunduğu dilekçenin ekinde 1998 yılında bir dergide yayımladığı anlaşılan “Kadının Cinsel İradesinin Eşine Karşı Korunması: Irza Geçme Suçu” başlıklı makalesinin bir örneğini de sundu.

DİSİPLİN KOVUŞTURMASI KARARI

Disiplin Kurulu, yaptığı incelemenin ardından Bıçak hakkında “disiplin kovuşturması açılmasına” karar verdi. Oybirliği ile verilen kararda şöyle denildi: “Anılan paylaşımların, şikâyet edilen avukatın yaptığı işi ön plana çıkarma, ün kazanma ve iş sağlama amaçlı olduğu, bunun yanında avukatlık mesleğinin itibarını koruma, kamunun mesleğe inancını ve güvenini sağlama, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınma, iddia ve savunmanın hukuki yönüyle ilgili olma gereklerine de uygun düşmediği; dolasıyla şikayet konusu iddiaların bir bütün halinde kovuşturmayı gerektirir nitelikte olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır. Şikâyet edilen avukat hakkında disiplin kovuşturması açılmasına karar verilmesi gerekmiştir.”

TARAFLAR DİNLENECEK

Disiplin mahkemesi gibi çalışan Disiplin Kurulu Başkanlığı önümüzdeki günlerde, duruşma açarak, avukat Bıçak’ın savunmasını ve Damar ailesinin avukatlarının şikayetlerini dinleyecek. Disiplin Kurulu yapacağı incelemenin ardından Bıçak hakkında kararını verecek. Disiplin kurulu Bıçak’ı suçlu bulması halinde hakkında uyarma, kınama, meslekten çıkarma gibi cezalara hükmedebilecek.

VAHİT BIÇAK NE DEMİŞTİ?

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’in üniversitedeki odasında öldürülmesiyle ilgili öğrencisi Hasan İsmail Hikmet’in yargılandığı davanın karar duruşması 21 Şubat’ta Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmıştı. Vahit Bıçak’, “Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz sonrası emriyle başlatılan birlik çağrısına rağmen  Ceren Damar 15 Temmuz lehine tweet attı” demişti.

CEREN DAMAR’I CİNSEL SALDIRI SUÇU İLE SUÇLAMIŞTI

Ceren Damar’a vurulan darbelerin ölümcül olmadığını savunan Bıçak, “Darbeler hayati yerlerine denk gelmiyor. Biz olay yerinde yanlış müdahaleden dolayı Ceren Damar’ın hayatını kaybettiğini düşünüyoruz” diye konuşmuştu. “Beraberliklerinin bitmesinin ardından Ceren Damar, sanığı notları üzerinden tehdit etmiş ve okulda her karşılaştıklarında sanığı cinsel ilişkiye zorlamıştır” diyen Bıçak, Ceren Damar Şenel’i cinsel saldırıyla suçlamıştı. Bıçak’ın Damar hakkında söylediği sözler nedeniyle Ankara Barasu 22 Şubat’ta Bıçak hakkında disiplin soruşturması başlatmıştı.