Ankara Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın,cuma hutbesinde kullandığı nefret söylemlerine tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ramazan ayının ilk cuma hutbesinde koronavirüs ile ilgili konuşmasının ardından LGBTİ bireyleri ve  HIV’le yaşayanları cuma hutbesinde hedef göstermişti. Erbaş, "İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor" demişti.

"ERBAŞ, ÇOCUK TECAVÜZLERİNE GÖZLERİNİ KAPATMASI KARŞILIĞINDA MAAŞ ALIYOR"

Ankara Barosu bunun üzerine, Erbaş'ın nefret söylemlerinin yer aldığı cuma hutbesine dair açıklama yaptı.  Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada, "Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın deprem, LGBTİ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi meydanlarda şaşırtmamalıdır." denildi. Ankara Barosu'nun açıklamasının tam metni şöyle: "Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın insanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmayı şaşkınlık ve ibretle izledik. Şaşkınlığımız; sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir. Aldığımız ibretse, anılan şahsın içinde bulunduğu takvim yılında yaşamasına rağmen bundan sekiz-dokuz nesil önceki büyükleriyle aynı zihinsel ve dogmatik sınırlara sahip olmak için insan onuruna karşı gösterdiği büyük direnişten kaynaklanmaktadır.

"İBRETLE KINIYORUZ"

Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın deprem, LGBTİ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi meydanlarda şaşırtmamalıdır. Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz."

İHD ANKARA DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireyleri ve HIV’le yaşayanları hedef alan cuma hutbesi hakkında açıklama yayınladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten İHD Ankara, konunun takipçisi olduğunu aktardı.
Fotoğraf: İleri Haber