AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara tepki gösteren CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Kadın üniversiteleri ile eğitimli ve biat eden bir kadın modeli yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

Erdoğan’ın geçen yıl Japonya ziyareti sırasında gündeme getirdiği ‘kadın üniversiteleri’, 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na girdi. Sadece kadın öğrencilerin kabul edileceği üniversiteler için YÖK gelecek yıl çalışma yapacak. Kadın Üniversiteleri kurulması kararına tepki gösteren CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Bugüne kadar AKP Hükümeti kadını, 'üç çocuk ısrarı', 'kürtaj karşıtlığı', 'nafaka hakkı' ve İstanbul Sözleşmesi karşıtlığı üzerinden değerlendirdi. Şimdi bir de kadın üniversiteleri ile eğitimli ve biat eden bir kadın modeli yaratılmaya çalışılıyor" dedi.

"KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR DURUM DEĞİL"

Yaptığı yazılı açıklama ile kararı eleştiren Nazlıaka, “Karma bir eğitim modelinde, eğitim sisteminin bütün çıkmazlarına rağmen başarılı olan kadınları, 150 yıl geriden gelen Japonya’nın kadın üniversiteleri modeline mahkûm etmek kabul edeceğimiz bir durum değildir, bu kısır döngüde ısrar etmenin çabası nedir?” diye sordu

"TEPEDEN İNME MODEL HAYATA GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Tüm sorunlar halledilmiş gibi, "Kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadınları fıtrat çerçevesinde değerlendiren bir anlayışın akademik alana tekelden müdahalesine sıranın geldiğini” belirten Nazlıaka, "Kadın örgütlenin, siyasi partilerin, öğrencilerin görüşü dahi alınmadan, tepeden inme model hayata geçirilmeye çalışılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda, Türkiye’nin bile gerisinde yer alan Japonya’dan Kadın Üniversiteleri modelinin örnek alınması çok manidardır. Bugüne kadar AKP Hükümeti kadını; üç çocuk ısrarı, kürtaj karşıtlığı, nafaka hakkı ve İstanbul Sözleşmesi karşıtlığı üzerinden değerlendirdi. Yetmedi şimdi kadın üniversiteleri ile eğitimli ama her koşulda biat eden bir kadın modeli yaratmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayladığı 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Programa  göre “kadın üniversiteleri” Türkiye’de de hayata geçirilecek. Sadece kadın öğrencilerin kabul edileceği üniversiteler için YÖK gelecek yıl çalışma yapacak. Kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışma başlatılacak. Türkiye’de kadın üniversitesi kurulması, Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl G-20 Zirvesi için gittiği Japonya’da Mokugawa Kadın Üniversitesi’ni ziyaretiyle gündeme gelmişti. Erdoğan, “Kadın üniversitelerini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız” demişti.