İçişleri Bakanlığı karantina sürecinde kadın cinayetlerinin azaldığını iddia etti. Verileri açıklayan bakanlık, aile içi şiddeti önleme konusunda verilen eğitimlerin işe yaradığını savundu. Oysa kadınların katıldığı ankette karantina döneminde şiddetin yüzde 27,8 arttığı ortaya çıkmıştı.

İçişleri Bakanlığı karantina sürecinde kadına yönelik şiddetin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 45 daha fazla azaldığını açıkladı.

SADECE MART AYINDA 29 KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Bakanlığın açıkladığı verilere göre, 11 Mart-27 Nisan 2019 tarihleri arasında 44 kadın, 11 Mart-27 Nisan 2020 tarihleri arasında ise 24 kadın hayatını kaybetti. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl yüzde 45'lik azalış meydana geldi. Oysa Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, sadece mart ayında en az 29 kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini

KARANTİNADA KADINA ŞİDDET YÜZDE 27,8 ARTTI

Sosyo Politika Saha Araştırmaları Merkezi, 3-8 Nisan tarihleri arasında 28 ilde koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle uygulanan karantina sürecinde kadın ve çocukların şiddete maruz kalıp kalmadığına ilişkin saha araştırması yapmıştı. Araştırma sonuçlarına göre, kadına yönelik şiddet yüzde 27,8 oranında arttığı gözlemlenmiş ve araştırma sonuçları kamuoyuyla paylaşılmıştı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de karantina döneminde kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğini belirterek zor durumda kalan kadın yurttaşların konaklayabilmesi için bir Misafirhane kurmuştu. 

DÜNYA GENELİNDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI

İçişleri Bakanlığı'nın verileri dünya genelindeki verilerle de uyuşmuyor. Karantina sürecinde tüm dünyada ev içi tartışmalar ve kadına yönelik şiddet artış gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Brezilya odaklı bir araştırma, kadına yönelik şiddetin ülkede yüzde 431 düzeyinde arttığını ortaya koymuştu.  Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ülke genelinde ev içi şiddetin yüzde 30 oranında arttığını açıkladı.  İspanya'da ise kadınlar polis kadına yönelik şiddetin artması sonucu yeni bir kod geliştirdi. Eczaneyi arayarak "Maske 19" talep edildiğinde polis, kadına yönelik şiddet ihbarı olarak değerlendiriyor.

BM: KADINA YÖNELİK ŞİDDET İKİ KAT ARTTI

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin iki katına çıktığını belirterek ülkeleri bu konuda önlem almaya çağırmıştı.