Brezilya'da salgın nedeniyle uygulanan karantina döneminde kadınlara yönelik erkek şiddeti yüzde 431 oranında arttı. Meksika'da ise 200 kadın öldürüldü.

Brezilyalı sivil toplum kuruluşu Kamu Güvenliği Forumu, Güney Amerika ülkelerinde koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle uygulanan karantinanın başlamasından bu yana kadına şiddette büyük bir artış yaşandığını gösteren bir rapor yayınladı. TeleSUR'un haberine göre, sosyal medyada 50 bini aşkın paylaşımı inceleyen kuruluş, evde şiddet gördüğünü duyuran kadınların paylaşımlarını da referans alarak hazırladığı raporda, artan şiddet oranının yaklaşık yüzde 431'e tekabül ettiğini duyurdu. Kuruluş yöneticisi Decode Pulse, "Geleneksel araştırma metotları uygulandığında, kadınların bu konuda konuşmaktan çekinmesinden dolayı doğru tahminlerde bulunmakta güçlük çekiliyor. Bu nedenle, doğrudan mağdurların hesaplarını incelemek yerine, komşularının ve akrabalarının hesaplarını da inceledik" açıklamasında bulundu.

MEKSİKA'DA 200 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda, diğer Güney Amerika ülkeleri Meksika ve Şili'de de son süreçte erkek şiddetinin büyük artış gösterdiği ifade edildi. Meksika'da karantinanın başlamasından bu yana 200 kadının öldürüldüğü kaydedildi. Arjantin'de de karantinanın başladığı 20 Mart tarihinden bu yana 18 kadın, partneri veya eski partneri tarafından öldürüldü. Güney Amerika'da şiddet nedeniyle ihbarda bulunan kadınların sayısının ise yüzde 40'a ulaştığı raporda yer aldı.

TÜRKİYE'DE DE KADINA ŞİDDETTE ARTIŞ VAR

Sosyo Politika Saha Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre karantina sürecinde kadına yönelik şiddet Türkiye’de yüzde 27,8 oranında arttı. Araştırmaya göre kadınların büyük bir çoğunluğu öncelikli olarak eşlerinden ardından da baba ve erkek kardeşin şiddetine maruz kalıyor.

KADINA ŞİDDET KARANTİNA SÜRECİNDE İKİ KATINA ÇIKTI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de  koronavirüs (Covid-19) karantinası altında bazı ülkelerde artan kadına şiddetin önlenmesine dair çağrı yapmış ve karantina sürecinde ABD, Hindistan, Güney Afrika, Fransa, Türkiye ve Avustralya’da aile içi ve kadına şiddet vakalarının arttığını kaydetmişti.