İstanbul’da 20 yıl önce katledilen 15 yaşındaki Çağla Tuğaltay’ın faili ya da failleri evde sperm tespit edilmesine rağmen hala bulunamadı. Sosyal medyada başlatılan kampanyaların ardından 20 yıldır faillerin bulunamadığı dosyanın, zaman aşımı durduruldu.

İstanbul Şişli’de 5 Haziran 2000 tarihinde 15 yaşındaki Çağla Tuğaltay evinde öldürüldü. Cinayetten 14 yıl sonra ise Çağla’nın tırnakları arasında katilin DNA izi bulundu. Bu iz 102 kişiden alınan DNA örnekleriyle karşılaştırıldı ancak sonuç çıkmadı. 20 yıldır faili meçhul olarak duran dosyanın 5 Haziran’da zaman aşımına uğraması beklenirken yeni bir gelişme yaşandı.

ZAMAN AŞIMI DURDU

Milliyet'ten Elif Altın'ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Faili Meçhul Suçlar Bürosu savcılığı, suç faili olduğu düşünülen kişilerin ifade alma işlemleri devam ettiği için, devam eden incelemeler (kan örnekleri, DNA incelemesi ve parmak izi incelemesi gibi) olduğu için bu nedenle TCK 67. maddesi gereğince zaman aşımını durdurdu.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTI: #CaglacinayetiAsimaUgramasin

Çağla’nın ağabeyi İlker Tuğaltay, zaman aşımına uğramaması için 30 Mayıs tarihide change.org’da bir imza kampanyası başlattı.

“SESİMİZ DUYULMADI”

Dosyaya bakan savcının sürekli değiştiğini, kendilerinin de gerek yargı gerekse basın yoluyla faili bulmaya çalıştıklarını belirten Tuğaltay, şunları söyledi: “Şu anda ‘belki sesimizi duyurabiliriz’ çabası içindeyiz. Ama tabi bu ülkede sade vatandaş olduğunuz zaman, eliniz kolunuz başka yerlere uzanamadığı zaman, her zaman sesinizi kendiniz duyurursunuz. Başkalarına duyurmak, bize yardım edecek ülkeyi yönetenlere duyurmak bizim açımızdan çok zor oluyor. 20 sene içinde bunun acısını çok çektik. Sesimizi duyuramadık. Tabi 20 sene önceki teknoloji ile şimdiki teknoloji bir değil. 20 yıl önce her halde bu yeterince araştırılmadı, incelenmedi. İncelenmeyince bizim dosyamız sürekli açıkta, bizim seslerimiz askıda kalmaya devam etti.”