Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açıklama yapan CEDAW, kararın bir dayanağının olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin geri adım atması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW) Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Komite, sözleşmeden çekilme kararının son derece üzücü olduğunu ve kararın geri alınması çağrısında bulundu.

'DAYANAĞI YOKTUR'

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınları her türlü şiddete karşı koruma ve failleri sorumlu tutmayı amaçlayan bölgesel bir insan hakları belgesi olduğu belirtilen açıklamada, "Covid-19 pandemisinin ortasında geri çekilme kararının kabul edilmesi, kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin arttığı bir dönemde kadınlar ve kızlar için koruma açığını derinleştirme potansiyeline sahip. Böyle benzeri görülmemiş bir eylemin geçerli bir dayanağı ve gerekçesi olamaz ve yoktur.  İstanbul Sözleşmesi, Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılmıştır. Bugüne kadar, Avrupa Konseyi'nin 35 üye devleti anlaşmayı onaylamış veya taraf olmuştur. Türkiye, bu yıl Mart ayında Avrupa Konseyi'ne sözleşmeden çekildiğini bildirdi" diye belirtti.

DİYALOG ÇAĞRISI

Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinin uluslararası hukukun emredici normlarının tanınmasını baltalandığı kaydedilen açıklamada, "Türkiye'de kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetten korunmanın, ülkenin sözleşmeden çekilmesinin bir sonucu olarak daha da zayıflama riskiyle karşı karşıya kalmasından ciddi endişe içerisindeyiz" denildi. Komite, Türkiye'nin kararını en yüksek öncelikli konu olarak ve mümkün olan her şekilde yeniden gözden geçirmeye çağırarak, Türkiye'yi komiteyle diyalog ve işbirliğini güçlendirmeye davet etti.