Gazetecilikte Kadın Koalisyonu 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla 2020 yılında kadın gazetecilere yönelik ihlallerin listesini yayınladı. Ölümlü saldırılardan siber saldırılara kadın gazetecilerin zor yılı.

İnsan Hakları Günü kapsamında bir basın bildirisi yayınlayan 'Gazetecilikte Kadın Koalisyonu' (CFWIJ) sadece 2020 yılı içinde şu ana kadar dünya çapında kadın gazetecilerin maruz kaldığı 701'den fazla şiddet olayını belgeledi.

2020 YILI KADIN GAZETECİLER İÇİN DE ZOR GEÇTİ

Koalisyon tarafından açıklanan rapora göre, bu yıl en az 138 kadın gazeteci sahada çalışırken fiziksel saldırı ve engelle karşılaştı. Bu yılın başından beri üç kadın gazeteci öldürülürken, 97 gazeteci gözaltına alındı ve bunların 51'i tutuklandı.

KATLEDİLEN KADIN GAZETECİLERDEN SİBER SALDIRILARA İHLAL LİSTESİ

Kadın gazetecilere yönelik siber suçlarda da artış var, koalisyonun açıklamasına göre kadın gazetecilere yönelik 78 çevrimiçi karalama kampanyası kaydedilirken, 24 cinsel taciz vakası raporlandı. Kadın gazetecilerin hem sahada hem de çevrimiçi platformlarda maruz kaldığı şiddete yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan CFWIJ, amacını "kadın gazetecilerin hem sahada hem de çevrimiçi platformlarda maruz kaldığı şiddete yönelik farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerine yönelik gerçekleşen ihlallere karşı sesimizi yükseltiyoruz." cümleleriyle özetlerken, gazetecileri temel hak ve özgürlüklerine yönelik ihlallere karşı ses yükseltmeye çağırdı.

KOALİSYONDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Koalisyon açıklamasında "Yetkilileri, gazeteciler için BM'nin kadına karşı şiddetle mücadele için hazırladığı stratejik planlara uyan, özgür ve bağımsız gazeteciliği savunan bir ortam sağlamaya çağırıyoruz. Bu günde, gazetecilerin bulunduğu mevcut ortamın insan hakları kriterlerini karşılamadığını yineliyor, ihlallere karşı güçlendirilmiş politikaların yetkililer tarafından uygulanmasını talep ediyoruz" denildi.