Danimarka hükümeti, cinsel suçlarla ilgili yasada reform yapacak ve şiddet uygulanmasına bakılmaksızın, rıza gösterilmeden ilişkiye zorlamak da suç sayılacak.

Danimarka Adalet Bakanı Nick Hækkerup, yasada yapılması planlanan reformla ilgili basın toplantısı düzenledi. Euronews'in haberine göre, Hækkerup “Tecavüz suçunun işlenmesi için baskı ve şiddet uygulanıp uygulanmadığına bakılıyordu, bu reform rıza gösterilmeden yapılan ilişkinin, aynı koşullarda değerlendirilmesine olanak sağlayacak.” dedi.

"KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ ADINA TARİHİ ZAFER"

Bakan, eşlerden birisinin, koşullara göre sözlü veya “dolaylı olarak” rıza göstermesinin dışındaki zorlamaların tecavüz suçu olarak değerlendirileceğini söyledi. Danimarka Kadın Federasyonu, yasa değişikliğiyle ilgili reformu, “kadın erkek eşitliği adına tarihi zafer" diyerek memnunlukla karşıladı. Bu tür bir yasa komşu ülke İsveç’te 2018 yılında yürürlüğe girmişti.

YIL SONUNA KADAR YÜRÜRLÜĞÜ GİRMESİ BEKLENİYOR

Danimarka’da tecavüz suçları bu yıl bir önceki yıla oranla yüzde 75 artarak, 333’e çıktı. Yasa tasarısının, yıl sonuna kadar parlamentoda kabul edilip, yürürlüğe girmesi bekleniyor.