Diyanet’in hazırladığı İslam Ansiklopedisi’nde “Oğlunun evlendiği kadının eski kocasından olan kızının” kişiye haram olmayacağı şeklinde ifadeler yer aldı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Fetva hattına 2016 yılında yöneltilen bir soru üzerine, “Babanın, dokuz yaşından büyük kızına şehvet duyması haramlık oluşturmaz” diyen Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Türkiye Diyanet Vakfı’nca hazırlanan İslam Ansiklopedisi’nde yine benzer açıklamalara yer verildi.

ÜVEY TORUN "HELAL" YORUMLAMASI

Sayıştay’ın, “Denetlenmesi gerekir” tespitine karşın denetim dışı bırakılan Türkiye Diyanet Vakfı’nca 2009 yılında basılan İslam Ansiklopedisi, güncellenerek dijital ortama aktarıldı. Ansiklopedinin 37’nci cildinde yer verilen, üvey-torunla-evlilik-helalmis-726859-1.‘Sıhriyet’ maddesi, hazırlanan internet sitesinde de kendine yer buldu. Evlilik nedeniyle oluşacak akrabalık bağının, ‘İslam Hukuku’ açısından yorumlandığı yazıda kişiye kimlerin, ‘haram’ kimler, ‘helal’ olacağı konusu işlendi. İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar ‘evlenme engeli’ teşkil edeceğini belirten yazıda, ‘evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar’ şu şekilde sıralandı:
  • Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.
  • Oğul ve erkek torunların eşleri.
  • Kayınvalide ile eşin, baba ve anne tarafından nineleri.
  • Eşin başka kocadan olan kızlarıyla kız torunları.

CİNSEL İLİŞKİ ŞARTI

Yazıda, eşin başka kocadan olan kızları ve kız torunları ile evlenmesinin yasak olduğunu belirten maddeye ayrı bir parantez açıldı. Bu grupla evlenmenin haram kapsamına girmesi için nikahın yeterli olmayacağını savunan yazıda, “Kadının evlenmesi söz konusu olduğunda yukarıda sayılanlarla aynı derecedeki erkek akrabalar düşünülmelidir. Kişinin evlendikten sonra cinsel ilişkide bulunmadan boşadığı kadının kızıyla evlenmesinin haram olmadığı konusunda ittifak vardır” ifadeleri kullanıldı.

ÜVEY ÇOCUKLARA PARANTEZ AÇILDI

Yazının en çarpıcı bölümü ise ‘üvey’ çocuklarla ilgili olan bölümü oldu. Kadının, boşandığı erkekten olan kızının, yeni evlendiği kişinin babasına haram olmadığı ifade edildi. Evlenilmesi haram olanların, ‘süt emme’ nedeniyle haram olduğu belirtilerek, “Buna göre, kişiye eşinin süt yönünden usul ve fürûu ebediyen haram olduğu gibi, iki süt kız kardeşten biriyle evli kalındığı sürece diğeriyle evlenmek de geçici olarak haramdır” değerlendirmesi yapıldı.

ERBAŞ LGBTİ'LERİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Diyanet işleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesinde LGBTİ+ bireyleri hedef göstererek, “İslam zinayı en büyük günah kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor” ifadelerini kullanmıştı. Erbaş, konuşmasında, “Yılda yüzbinlerce insan gayrı meşru ve nikahsız hayatın islami literatürdeki ismi ‘zina’ olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte hareket edelim" demişti. Ankara Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın,cuma hutbesinde kullandığı nefret söylemlerine tepki göstermiş ve ardından Ankara Barosu ve ona destek açıklaması yapan diğer barolara soruşturma açılmıştı. Tüm bu tartışmalar sürerken Diyanet'e bağlı kurumlarda çalışan din görevlilerince yapılan heryıl birçok cinsel istismar suçu kaydedilmekte.