Gaziantep'te 2 çocuk annesi kadın, 15 senedir maaş kartına el koyan 22 yıllık eşinden boşanmak için açtığı davayı kazandı. Mahkeme, kocanın "ekonomik şiddet" uyguladığına hükmetti.

Gaziantep'te öğretmen N.P. , başlattığı hukuki süreç sonucunda, 15 senedir maaş kartına el koyan 22 yıllık eşinden boşandı. Öğretmen N.P, meslektaşı olan 22 yıllık eşinin maaş kartını 15 sene önce aldığı ve bir daha vermediği, bu nedenle de şiddetli geçimsizlik yaşadıkları gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Gaziantep 1. Aile Mahkemesinde yapılan yargılamanın ardından çiftin boşanmasına hükmedilirken, gerekçeli karar da açıklandı. Tüm beyan ve deliller birlikte değerlendirildiğinde öğretmen çift arasında şiddetli geçimsizlik yaşandığı belirtilen kararda, şöyle denildi: “Davalının eşine ekonomik şiddet uyguladığı, her şeyin kendi istediği gibi olmasını sağladığı, eşine ve çocuklarına üstünlük kurmaya çalıştığı, oysaki evlilik birliği birlikte uyumu gerektiği, ben olmaktan ziyade biz olmanın ve birlikte karar almanın evde mutluluk getireceği anlaşılmakla, davalının tam kusurlu davranışları neticesinde evlilik birliğinin kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmasına neden olduğu anlaşılmıştır.”

TAZMİNAT MİKTARI ARTIRILDI

Mahkeme, çocukların velayet hakkının anneye verilmesi ve davacı kadına 10 bin maddi, 15 bin de manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Karar sonra davacı N.P, boşanma davasında hükmedilen 25 bin liralık tazminatın az olduğu gerekçesiyle üst mahkemeye başvurdu. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, itirazı yerinde bularak, boşanmanın yerinde olduğunu ancak tazminat miktarının az olduğunu kararlaştırdı ve 25 bin lira maddi, 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Daire, davalının yaptığı itirazı ise yerinde bulmayarak reddetti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1370699623346679810?s=20

BOŞANMA NEDENİ SAYILDI

Kadının avukatı İbrahim Halil Üğüdür, hem yerel mahkemenin hem de ir üst mahkemenin kararlarının önemli olduğunu belirterek, şu yorumda bulundu: “Daire, maaş kartına el konulmasının ekonomik şiddet olduğunu yineledi. Çiftlerin rızaları dışında birbirlerinden maaş kartları ya da kredi kartlarının alınmasının boşanma nedeni olduğuna yerel mahkeme de bölge adliye mahkemesi de hükmetmiştir.”