Fransa’da her üç günde bir, bir kadının erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirmesi nedeniyle Fransa Ulusal Meclisi’nin kadın cinayetlerini önleme amacıyla daha önce kabul ettiği "Eş şiddetini önleme yasası", Senato’da yapılan oylama ile yürürlüğe girdi.

Fransa Ulusal Meclisi’nin kadın katliamlarını önleme amacıyla daha önce kabul ettiği “Eş şiddetini önleme yasası, Senato’da yapılan oylama ile yürürlüğe girdi. Yeni yasaya göre, şiddete maruz bırakılan kadınların daha iyi korunması için sağlık çalışanlarının da sorumluluk üstlenmesi öngörülüyor.

SAĞLIKÇILAR "SIR SAKLAMA" İLKESİNDEN MUAF TUTULACAK

Jinnews'te yer alan habere göre, yasa ile ayrıca “yakın tehlike” halinde doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının “sır saklama ilkesinden” muaf tutulmasına imkan tanıyor. Böylelikle sağlık çalışanlarının can güvenliğinden endişe duyduğu kadınların maruz bırakıldığı şiddeti yetkili kurumlara bildirmesinin önü açılıyor. Sağlık çalışanları, mesleki etik gereği eğer rızaları yoksa hangi nedenle olursa olsun hastalarına ilişkin bilgileri aile üyeleriyle dahi paylaşmıyor.  Sır saklama veya mesleki gizlilik ilkesi, ölümcül bir hastalık veya hasta bireyin eşine ya da aile üyelerine bulaştırma riskinin olduğu ölümcül bir hastalık için de geçerli. Ancak daha önceki yasalar, çocuklara yönelik şiddet durumunda herkesin yetkili kurumlara başvurmasını zorunlu kılıyordu. Fransa’da geçtiğimiz yıl resmi rakamlara göre 149 kadın eski veya halen birlikte yaşadıkları erkekler tarafından katledilmişti.