HDP Kadın Meclisi, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, "AKP’nin göçmen kadınlara reva gördüğü cinsiyetçi uygulamaları ortadan kaldırıp, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı mülteci politikalarını hayata geçireceğiz" denildi.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]H[/mks_dropcap]alkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı. "Göçmen /Mülteci Kadınların Maruz Kaldığı Cinsiyetçi Politikalar Kadınlarla Değişir!" başlığı ile yayınlanan açıklamada, Türkiye'deki mülteci kadınların payına ayrımcılık, yoksulluk, şiddet, taciz, ucuz işgücü olmanın düştüğü belirtildi. Hem Türkiyeli hem de göçmen kadınlar için en derin istismar biçiminin "kuma" olmak olduğunun altının çizildiği açıklamada, "Kadınlar arasındaki ayrımcılığı derinleştiriyor ve 'yabancı' düşmanlığını körüklüyor" denildi.

'TÜRKİYE MÜLTECİLERİ GÜVENCESİZLEŞTİRİYOR'

AKP'nin Ortadoğu'daki vekâlet savaşı nedeniyle binlerce kadın ve çocuğun yurtlarını terk edip Türkiye'ye geldiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "AKP iktidarı, savaş nedeniyle yurtlarını terk eden göçmenleri mülteci statüsünde değil, misafir olarak tanımlayarak güvencesizleştirmekte ve üstüne üstlük göçmenleri Avrupa ülkelerine karşı bir tehdit olarak kullanmaktadır. Birçok ülkeden genellikle savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen göçmen kadınlar, toplumsal cinsiyete özgü şiddet biçimleriyle karşılaşmaktadırlar." 'KADINLARIN ŞİKAYETÇİ OLABİLECEĞİ MEKANİZMA YOK'

Açıklamada, göçmen kadınların ve çocukların; taciz, şiddet, istismar cinayet, cinsel saldırı ve seks işçiliğine zorlanmak gibi hak ihlallerine maruz kaldıklarının altı çizilerek, "Emek yoğun sektörlerde düşük ücretlerle çalışan, bedenleri ve emekleri üzerinden sömürülen göçmen kadınların hiçbir sosyal güvencesi de yok. Türkiye’de çalışma veya oturma izni olmayan kadınların şikayetçi olabilecekleri hiçbir mekanizma olmadığından kendilerine dönük her türlü saldırı cezasızlıkla sonuçlanmaktadır" denildi.

Açıklamada, göçmen/mülteci kadınların maruz kaldıkları hak ihlallerinden yola çıkılarak, HDP Kadın Meclisi'nin yapacakları şöyle sıralandı:

  • AKP’nin Ortadoğu’da yürüttüğü savaş politikaları sonucu Türkiye’ye gelen göçmenlere mülteci statüsünü kazandıracak düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
  • Göçmen kadınların hem kadın hem de göçmen ya da mülteci olmaktan kaynaklı yaşadıkları sorunları birlikte çözeceğiz.
  • Göçmen işçi kadınlara güvenceli ve güvenli istihdam alanları oluşturacağız.
  • Göçmen kadınlara yapılan her türlü saldırı ve şiddete karşı ağır cezai yaptırımları içeren düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
  • AKP’nin göçmen kadınlara reva gördüğü cinsiyetçi uygulamaları ortadan kaldırıp, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı mülteci politikalarını hayata geçireceğiz.