100 gündür haber alınamayan Gülistan Doku için açıklama yapan Dersim Araştırmaları Merkezi, "Bu soruşturmaya dair hiçbir şeyin gizli kalmamasını istiyoruz" açıklamasında bulundu. Gülistan İçin Adalet Komisyonu üyesi Dilar Aras ise, “100 yıl da geçse Doku’nun akıbetini sormaya devam edeceğiz” dedi.

Munzur Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku’dan 5 Ocak’tan bu yana haber alınamıyor. Doku’nun bulunması için yürütülen arama çalışmaları sonuç vermezken, olayla ilgili sürdürüldüğü belirtilen soruşturmada ise bir gelişme sağlanmadı. Olayda tüm şüphelerin işaret ettiği Doku’nun arkadaşı Zainal Abarakov ile ilgili etkin bir araştırma yapılmadığı belirtildi. Sivil toplum örgütleri, bir “cinayete” işaret ederken, devlet yetkilileri de “intihar” olgusunu seslendiriyor. Tüm bu gelişmelerin yanında her cadde ve sokağında mobese kameralarından geçilmeyen kentte 100 gündür Gülistan Doku’dan haber alınamıyor.

"ZAİNAL SORUŞTURMAYA DAHİL EDİLMEDİ"

EMEP Tunceli İl Yöneticisi Serpil Berk, 100 gündür Doku’nun yapılan arama çalışmalarına rağmen hiçbir ize rastlanmadığını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Fakat Zainal’ın sorgulanması gerekirken sorgulanmadığı gibi, şehri terk etmiş olmasını sıradan bir olay olarak görmüyoruz. Bu anlamdaki etkili bir soruşturma yapılmadı. Gülistan'ın intihar etmiş olma ihtimali dışında bir şey düşünmemiz istenmiyor. Atılan her adımın kameralar tarafından takip edildiği bir şehirden bahsediyoruz. Gülistan’ın son görüldüğü yerdeki üç kameranın ikisi nasıl olduysa bozuk dendi. Fakat son görüldüğü gün Zainal ile görüşmesine rağmen soruşturmaya dahil edilmedi. Gülistan'a ne olduğunu öğrenene kadar, yaşananların sorumluları yargılanana kadar durumun takipçisi olacağız."

"FAİLLER AKLANIYOR"

Gülistan İçin Adalet Komisyonu üyesi Dilar Aras, Doku’nun akıbetini sorarken sürekli baskıya maruz kaldıklarını ve yapılanın bir devlet politikası olduğunu belirtti. Devletin Doku’nun bulunmaması için elinden geleni yaptığını vurgulayan Aras, şöyle devam etti: “Esma Kılıçarslan örneği var. Herhangi bir arama çalışması yapılmadan tesadüfen bulunuyor. Bu devlet politikalarının net göstergesidir. Kadın cinayetleri artış göstermekle birlikte son zamanlarda kadınlar üzerinde bir baskı oldu. Faillere gerekli cezalar verilmemesiyle birlikte aklanıyor. 100 gün de 100 yıl da geçse Doku’nun akıbetini sormaya devam edeceğiz."

"BU BİR CİNAYETTİR"

HDP Tunceli İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil ise Doku’nun kaybolmasının basit bir olay olmadığını belirterek, "Bu genç bir kadının intihar etme olayı değil. Dışarıdan gelen kolluk görevlilerine, üniversitede bazı hocalar da dahil oldu. Bu yaşananlar, özel savaş politikalarının aslında Dersim’de uygulanmasının bir sonucu. İntihar, cinayet ve birçok olayda çok fazla bilgi kirliliği oluyor. Kesinleşmiş hiçbir olgu yok. Bir intihar bile olsa bazı olayların sebebinin araştırılması gerekiyor. Bu bir cinayettir. Biz kadınlar olarak birlik olursak bunları aşarız" ifadelerini kullandı.

"GÜNDEMDEN ÇIKARILIYOR"

Yeni Demokrat Kadın Temsilcisi Sevcan Topal da Doku olayında intihar ihtimali üzerinde durulması, sadece suda arama çalışmalarının yapılması, babası polis memuru olan baş şüpheli Zainal Abarakov’un ifadesinin evde alınması ve başka bir ile gönderilerek saklanılmaya çalışmasının birer kanıt olduğunu vurguladı. 100 gündür bir kadının bulunmamasının, “olayın üstünün kapatıldığı ve insanların gündeminden çıkarılmaya çalışıldığı” anlamını taşıdığına işaret eden Topal, şunları söyledi: "Gülistan’ı arama çalışmaları devam ederken yeni bir kaybolma olayı ortaya çıkmıştı. Esma Kılıçaslan günler sonra yine Gülistan’ın arama çalışmalarının yapıldığı yerde cansız bedeni bulunmuştu. Kaybedilen kadınlar isyanımızdır.”

"SORUŞTURMAYA DAİR HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMAMALI"

Dersim Araştırmaları Merkezi, kendisinden 100 gündür haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetine ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Doku’nun kaybına sessiz kalınması, tek bir resmi kurumdan açıklama yapılmaması, süreç hakkında bilgi verilmemesinin akıllara farklı düşünceler getirdiğinin" altını çizilen açıklamada,  “Olan her ne ise, bir kentin içerisinde olmuştur. Son görüldüğü yer, nerelere gittiği ortadadır. Dipsiz bir okyanusta arama yapılmamaktadır nihayetinde. Buna rağmen Gülistan'ın akıbetine dair tek bir açıklama yapılmadığı gibi, Gülüstan'ın kaybedilmesindeki şüphelilerin ellerini, kollarını sallayarak kentten ayrılmasının ise ne hukuksal açıdan ne de vicdani yönden anlaşılır bir yanı bulunmadığını belirtmek isteriz. Biz Dersimliler olarak Doku Ailesi'nin yanında olduğumuzu belirtiyor ve bu soruşturmaya dair hiçbir şeyin gizli kalmamasını istiyoruz.”