Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde baş şüpheli konumunda olan Zaynal Abarakov'un polis olan babası Engin Y., dosya kapsamında açığa alındı.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020'den beri haber alınamıyor. Doku’nun en son görüştüğü eski erkek arkadaşı Zaynal Abakarov, Doku kaybolmadan önce de darp ettiği ve alıkoyduğu ortaya çıkmıştı.

AÇIĞA ALINDI

Cumhuriyet'ten Engin Kızmaz'ın haberine göre  Abakarov'un üvey babası Engin Y. hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve bu suçu kamu görevlisi sıfatıyla yapmak" gerekçesiyle 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. Daha önce başka bir konuyla ilgili polislikten açığa alındığı söylenen Engin Y.'nin Doku olayından dolayı açığa alındığı öğrenildi.

"İNTİHAR ETTİĞİNE YÖNELİK ALGI OLUŞTURMAK İÇİN KAMU GÖREVLİSİ SIFATINI KULLANDIKLARI ORTAYA ÇIKTI"

Avukat Ali Çimen, Engin Y.'nin soruşturma dosyasını yürüten birimde görev almış olmasının dosyaya etki verdiğini bunun için dosyanın jandarma birimince yapılması ve dosyaya etki veren şüphelilerin tutuklanmasına yönelik taleplerinin savcılıkça ret edildiğini hatırlattı. Çimen, Doku'ya ait bilgileri sosyal medyada paylaştığı için Engin Y. hakkında açılan davaya ilişkin, "Öğrenmiş olduğunuz üzere; soruşturma dosyanında ilk defa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca artık bizim bu tezlerimizin  kabul edilmeye başlandığına yönelik somut bir gelişme yaşanmıştır. Bu gelişme şüpheli ailenin özelikle Doku'nun intihar ettiğine yönelik bir algının oluşması için sahip oldukları kamu görevlisi sıfatını nasıl kullandıkları da ortaya çıkmıştır" dedi.

"DOSYA ŞÜPHELİLERİ NEDEN DOKU'NUN İNTİHAR ETTİĞİNİN DÜŞÜNÜLMESİNİ İSTEMEKTEDİR?"

Dosyada Doku'ya ait olduğu kaydedilen "Kendimi Munzur'a atmaya gidiyorum" sözünün ilgili tanık tarafından reddedildiği ve Engin Y. hakkında Başsavcılık talimatlarının gereğinin emniyet tarafından yapılmadığının da daha önce ortaya çıktığını belirten Çimen, "Bu somut gelişme ve diğer hususlar bizde şu soruları akla getirmiştir: Dosya şüphelileri neden böyle bir algının oluşması için suç işlemektedirler? Şüphelileri suç işleyebilecek kadar zorlanmalarına sebep olan olay nedir ? Dosya şüphelileri neden Doku'nun intihar ettiğinin  düşünülmesini istemektedirler ?" diye sordu.

"ETKİN BİR SORUŞTURMA İLE AÇIĞA ÇIKACAK"

Soruşturma makamlarıyla aralarında sağlıklı bir iletişim kanalı söz konusu olmadığını ve 1 Eylül'de yaptıkları soruşturmanın derinleştirilmesine dönük taleplerine de henüz yanıt almadıklarını vurgulayan Çimen, "Tüm bu soruların cevabı etkili bir soruşturma yapılması halinde ancak açığa çıkacaktır" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Tunceli’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmedi. Telefon eden yurt arkadaşları Doku’ya ulaşamamaları üzerine endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu ve ailesine haber verildi. Aile kente gelerek 6 Ocak’ta Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundu. Doku’nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi. İncelemelerde Doku’nun saat 11.29’da, Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku’nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi. Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku’nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü’nde indiği tahmin edildi. Gülistan Doku’nun son görüldüğü Uzunçayır Barajı’nda yürütülen sualtı ve su üstü arama çalışmaları sonlandırılırken ailenin Doku’nun bulunması yönündeki mücadelesi sürüyor.