HDP’li Züleyha Gülüm, 102 kamu hastanesinde kürtajın fiili olarak yasak olduğunu belirterek, kürtaj yasağının nedenlerinin araştırılması ve isteğe bağlı kürtaj hizmetinin sağlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, fiili kürtaj yasağına ilişkin Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu. Ülkede güvenli, ücretsiz ve erişilebilir kürtaj hakkının, kürtaj yapmayı reddeden kamu yetkililerince engellendiği belirtilen önergede, kürtaj hizmeti sağlamayan kamu hastanelerinin tespit edilerek fiili kürtaj yasağının nedenlerinin araştırılması ve isteğe bağlı kürtaj hizmetinin sağlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması istendi.

YASAL OLMASINA RAĞMEN YASAK

MA'nın aktardığı habere göre, Türkiye’deki “Kamu Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri” raporunda, yasal olmasına rağmen 295 kamu hastanesinin 102’sinde kürtajın yasak veya devlet hastanelerinde yapılmadığı gerekçesiyle engellendiğinin tespit edildiği vurgulanan önergede, şu ifadelere yer verildi: “Raporda 295 hastanenin yalnızca 10’unda kadının isteği esas alınarak, hiçbir şart koşulmadan kürtaj hizmetinin verildiği, 'isteğe bağlı kürtaj yapmayan' hastane oranın ise son 4 yılda yüzde 12’den yüzde 54’e çıktığı ve İstanbul dahil olmak üzere 56 ilde isteğe bağlı kürtaj hizmetinin verilmediği belirtilmektedir. Bu veriler hükümetin kürtaj karşıtı politika ve söylemlerinin yaygın bir fiili yasağa dönüştüğünü açıkça göstermektedir.”