İktidarın son günlerde hedef aldığı ve kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesinin bugün 6. yıl dönümü. Bu süreçte kadınlar sözleşmenin uygulanması için mücadele ederken, son dönemde sözleşmeden çekilmeye yönelik bir adımın atılmaması için alanlara çıkıyor.

İstanbul’da 11 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan ve Türkiye’nin ilk imzacı olduğu İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 yılından beri yürürlükte. Ancak sözleşmenin 6'ncı yıl dönümünde AKP, kadınlar için hayati öneme sahip olan sözleşmeyi hedef aldı. Sözleşme, 5 Ağustos’ta AKP Merkez Yürütme Kurulu’nun gündeminde olacak ve bu toplantıda Türkiye’nin sözleşmeden çekilip çekilmeyeceği konuşulacak. Ülkenin dört bir yanında kadınlar ise sözleşmeye sahip çıkarak eylemlerini sürdürüyor.

HEDEF ALINAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, AKP tarafından tekrar tekrar hedef haline getiriliyor. Ancak ‘Toplumsal Cinsiyet’ kavramının tanımını yapan ilk uluslararası sözleşme olma özelliği taşıyan İstanbul Sözleşmesi, kadınların yaşam hakkının korunması için oldukça önemli. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan bir Avrupa Konseyi sözleşmesi. Mart 2019 itibarıyla toplam 46 devlet ve Avrupa Birliği tarafından imzalandı. Türkiye ise 12 Mart 2012’de sözleşmeyi onaylayan ilk ülke oldu. 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nin resmi adı, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesini amaçlayan, hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğinde. 1 Ağustos 2014 itibariyle yürürlüğe giren sözleşme bugüne kadar 34 ülkece imzalandı ve onaylandı. Sözleşmeyi imzalamasına karşın henüz onaylamamış ülkelerin sayısı 12, Avrupa Konseyi üyesi olup sözleşmeye imza atmayan ülkeler ise Rusya ile Azerbaycan.