İz Dergi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel hazırlanan yeni sayısında, güçlü ve özgür kadınların izlerini anlatıyor.

İz Dergi bu ayki sayısına, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel dopdolu bir içerikle çıktı. İz Dergi, yeni sayısında, güçlü ve özgür kadınların izlerini anlatıyor. Hayatın farklı alanlarında başarılı kadınların anlatıldığı sayıda Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceretoğlu, CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, önceki dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, CHP YDK üyesi ve insan hakları savunucusu Tuba Torun, İletişimci ve yazar Ateş İlyas Başsoy, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İBB’ye bağlı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü Yöneticisi Sinem Tankoç, Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu Kadın Meclisleri Üyesi Halenur Güneş ve sanatçı Ayşe Tunaboylu kendi alanlarında nelerle karşılaştıklarını, çalışmalarını ve başarı hikayelerini anlattılar. Derginin tamamına buradan ulaşılablir.

KADINLARIN NELERİ BAŞARDIĞI AKTARILDI

Medyada kadınların sürekli cinayet, şiddet, istismar gibi konularda özne olarak kullanılmasına karşı çıkan ve aynı zamanda bu sorunlara dair çözüm arayışı içinde olanların dikkatle okuyacağı bir sayı hazırlanırken güçlü ve özgür kadınların; neleri başardığı, toplumu nasıl değiştirdiği, fırsat eşitliği yaratıldığında cinsiyetçi söylemleri nasıl boşa düşürdüğü dergide yerini aldı.

KADINLARIN ÜRETTİĞİ VE AYDINLATTIĞI EFES'İ SENGEL ANLATIYOR

Öyle ki İzmir’de yaptığı çalışmalarla herkesin yüzünü Efes Selçuk’a döndürmeyi başaran genç belediye başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, çok özel bir söyleşiyle kadınların ürettiği, aydınlattığı, yönettiği kent olan Efes Selçuk’u ve ilçenin değişen hayatını anlattı. Efes Selçuk’un ilham veren kadın hikâyeleri ise Başkan Sengel’in neleri başardığının en önemli sağlaması oldu.

BÖKE: KADINLAR BUGÜN DE YARIN DA AŞAĞI BAKMAYACAKLAR

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, hiçbir zaman ‘aşağı bakmayacak’ kadınları yazarken CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise partisinin YaşamHak Projesi’ni ve yapılan çalışmaları anlattı.

SOYER: TARLADA, AHIRDA EMEĞİ OLAN KADINLAR, YÖNETİM KADROLARINDA DA SÖZ SAHİBİ OLMALI

İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, kooperatifler üzerinden kadın ve erkeğin el ele mücadelesinin ne kadar kıymetli olduğunu örnekleriyle açıkladı. Soyer; tarlada, ahırda, ağılda emeği olan kadınların yönetim kadrolarında da söz sahibi olması gerektiğine vurgu yaptı.

YÜKSELEN KADIN HAREKETİ

Önceki dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, İzmir tarihinden de isimlere yer vererek kadın kenti İzmir’i kaleme alırken siyasal iktidarın kadınları engelleme çabalarına da değindi. CHP YDK üyesi ve insan hakları savunucusu Tuba Torun ise yükselen kadın hareketi dünyadan örneklerle anlattı.

"TÜRKİYE'DE ASIL SORUN ÇARPIK ERKEKLİK TANIMI"

İletişimci ve yazar Ateş İlyas Başsoy, ‘Erkekler yerine kadınlar’ başlıklı yazısında gelecek yerel seçimler için CHP’ye çok önemli bir çağrı yaptı. Başsoy, ‘garanti’ denilebilecek yaklaşık altmış seçim bölgesinin tamamında başkan olmak için kadın adayların şimdiden hazırlanması önerisinde bulundu. Türkiye’deki asıl sorunun çarpık ‘erkeklik’ tanımında olduğunu ifade eden Başsoy, CHP’ye kadın kollarından önce ‘erkek kolları’ gerektiğini de vurguladı.

GÜLLÜ: TÜRKİYE'DE YASALAR UYGULANMIYOR

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, şiddetsiz ve eşit bir Türkiye için yasaların uygulanabilirliğine dikkat çekerken aslında mevcut yasaların kötü olmadığını ancak Türkiye’deki siyasal tercihin tam tersi işlediğini belirtti.

ÇERKEZOĞLU: KADIN İŞÇİ GERÇEĞİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’deki kadın işçi gerçeğini veriler paylaşarak ortaya koydu; kadınların daha fazla ayrımcılığa, düşük ücrete ve güvencesizliğe mahkum edildiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kadınlar ise ‘erkek işi’ olarak görülen güvenlik, gemi kaptanlığı, şoförlük gibi meslekleri nasıl başarıyla sürdürdüklerini anlattı.

"ERİL ANLAYIŞ YIKILANA KADAR..."

Genel ve yerel iktidarların rant, hukuksuzluk, talan politikalarına karşı dimdik duran TMMOB’un İzmir’deki kadın yöneticileri de mesleklerini, cinsiyetçi söylem ve eşitsizliklere rağmen sürdürdüklerini açıkladı; eril anlayış yıkılana kadar her türlü sorumluluğu alacaklarını belirtti.

KÖKKILINÇ, TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARINI ANLATTI

İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Büyükşehir’in toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulunurken İBB’ye bağlı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü Yöneticisi Sinem Tankoç ise müdürlüğe bağlı birimlerin görevlerini anlattı. Öte yandan İBB’nin düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması’nda dereceye giren 7 karikatüre de dergide yer verildi.

GÜNEŞ: KADINLAR, YAŞAM HAKLARI İÇİN SESSİZ KALMIYOR

Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu Kadın Meclisleri Üyesi Halenur Güneş, yaşam hakları için sessiz kalmayan kadınları kaleme alırken iktidara da önemli sorular sordu; “Neden boşanmalar kolaylaştırılmıyor? Niçin ateşli silahlara ulaşım bu kadar kolay?”

ÜNLÜ OYUNCUDAN İZMİR CEVAPLARI

İz Dergi’nin 35 soruluk sevilen köşesinin bu ayki konuğu ise herkesin tanıdığı bir sima Ayşe Tunaboylu oldu. Üniversite yıllarını İzmir’de geçirmiş İzmir sevdalısı bir kadın olan ünlü oyuncu Tunaboylu, İzmirlilerin en çok güler yüzlü, yardımsever ve içten oluşunu sevdiğini belirtti.