ABD Kadın Milli Takımı oyuncularının, erkek milli takım futbolcularıyla eşit ücret alma talebiyle açtığı dava reddedildi.

Kadın ve erkek milli takım oyuncuları arasında ücret eşitsizliği olduğu gerekçesiyle Mart 2019'da ABD Futbol Federasyonuna karşı açılan davanın mahkeme tarafından reddedildiği belirtildi.

GEREKÇELER YETERSİZ

Gerekçeli kararda, kadın futbolcuların avukatlarının ücret eşitsizliği gerekçesiyle mahkemeye sunduğu gerekçelerin yetersiz olduğu bildirildi. Davaya konu 2015-2019 döneminde kadın futbolcuların daha çok karşılaşmaya çıktığı ve bu sebeple milli takımdaki maç başı ve toplam ücretlerinin erkeklerden fazla olduğu ifade edildi. Bu farkın kadın oyuncular birliğinin federasyonla yaptığı anlaşma gereği alınan garanti ücretlerden de kaynaklandığı kaydedildi. Öte yandan mahkemenin, seyahat ve antrenman gibi çalışma şartlarındaki eşitlik konusunda yargı sürecinin devamına ilişkin karar verdiği aktarıldı. Davayı açan 28 kadın milli takım oyuncusu, "eşit ücret yasası" gereği federasyondan 66 milyon dolar tazminat talep etmişti.

NE OLMUŞTU?

ABD Milli Kadın Futbol takımı erkeklerden daha az ücret kazandıkları sebebiyle ABD Futbol Federasyonu'na dava açmıştı. Washington Post’un haberine göre, dünya şampiyonluğu da bulunan 28 oyunculu ABD Milli Kadın Futbol takımı futbol federasyonuna dava açtı. Davanın gerekçesinde üç kez dünya şampiyonluğu bulunan kadın futbol takımının aldığı ücretlerin daha başarısız erkek futbol takımından çok daha az olduğu vurgulandı.

"FEDERASYON KURUMSALLAŞMIŞ CİNSİYET AYRIMCILIĞI YAPIYOR"

28 oyuncu federasyonu ‘kurumsallaşmış cinsiyet ayrımcılığı' yapmakla suçlarken kadın futbolcuların erkekler ile eşit ücret almadığı ücret makasının çok daha fazla olduğu ifade edildi. Kadın futbolu ABD'de erkek futboluna yakın derecede çok insan tarafından takip ediliyor.