25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar yurt genelinde sokağa çıktı ve erkek şiddetine karşı mücadele çağrısını yineledi.

Kadınlar, yurt genelinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla sokaklara çıktı. Erkek şiddetine karşı birlikte mücadelenin öneminin hatırlatıldığı eylemlerde kadınlar, "Birlikte güçlüyüz" mesajını verdi.

KADINLARIN GÜNDEMİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Fethiye Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar iktidar tarafından hedef alınan İstanbul Sözleşmesi'ne dikkat çekti.

"YEREL VE ULUSAL BASINI İFŞA EDİYORUZ"

Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, 25 Kasım etkinliğini takip etmeyerek, kamuyu bilgilendirmeyen yerel ve ulusal basın kuruluşlarına tepki gösterdi. "Yerel ve ulusal basını ifşa ediyoruz" başlığıyla bir açıklamada bulunan Dernek, şu ifadeleri kullandı: 25 Kasım 2020 tarihi saat 16:30 da FKM önünde, yapmış olduğumuz basın açıklamasında defeatle haber vermemize rağmen ulusal ve yerel basın ne yazık ki yer almamış, eylemimizi kamuya ulaştırmamıştır. Hatta FRT televizyonu tarafından 23 Kasım 2020 tarihli Orta Şekerli Programı'nda 'canlı yayında söz verilmesine rağmen' eylemde hazır bulunulmamış, aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi amir hükmü yerine getirilmemiştir. İstanbul Sözleşmesi 17. madde uyarınca; 'Taraflar, özel sektörü, bilgi ve iletişim teknolojisi sektörünü ve medyayı, bu sektörlerin ifade özgürlüğüne ve bağımsızlığına gerekli saygıyı göstererek, kadına yönelik şiddeti önlemeye ve kadın onuruna saygıyı arttırmaya yönelik politikaların oluşturulmasına ve uygulanmasına ve bu konularda kılavuzların oluşturulmasına ve kendi kendini düzenleyici standartların belirlenmesine katılmaya teşvik edecektir' demekle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında yaptığımız etkinliği kamuya ulaştırmak görev ve sorumluluğunu yerine getirmemiştir Yerel ve Ulusal Basın bizlerin sesini kamuya duyurmakla yükümlüdür. Yerel ve Ulusal basın görevini ifa etmemiştir. Bu konuda yerel ve ulusal basına Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede yükümlülüklerini hatırlatır, aksi taktirde Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf ve ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni ihlal ettiklerini hatırlatır her bir kadın cinayetine ortak olmaktan imtina etmekle yükümlü olduklarını hatırlatırız. Medyaya sessiz kalma cinayete ortak olma."

KADIKÖY'DE POLİS ABLUKASI

İstanbul'da HDP Kadıköy İlçe Örgütü önünde bir araya gelen HDP'li kadınlar Kadıköy İskele'ye doğru polis ablukası altında yürüdü.

ANKARA'DA POLİS MÜDAHALESİ

Ankara'da ise Çankaya'da bir araya gelen kadınlar, Çankaya Belediyesi önünde toplandı. Polis, bölgedeki inşaatı gerekçe göstererek, kadınların eylemine engel oldu. Bulundukları alanda sloganlar atan, türküler söyleyen kadınlara daha sonra polis tarafından müdahale edildi.

ÇANAKKALE'DE YÜRÜYÜŞE ENGEL

Çanakkale Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınların yürüyüşü, polis tarafından engellendi.

ADANA KADIN PLATFORMU: "BİRLİKTEYİZ, GÜÇLÜYÜZ"

Adana Kadın Platformu'nun çağrısıyla Heykelli Park'ta bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı. Etkinliğe HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da katıldı. Platform adına basın açıklamasını Avukat Sevil Aracı Bek okudu. Platform tarafından okunan ortak metinde şu ifadelere yer verildi: "Üniversitelerde Ceren Damar, Güleda Cankel, Özgecan Aslan, Şule Çet, Gülistan Doku, Zeynep Şenpınar, Cennet Tuğba Tokbaş ve daha niceleri katledilirken, 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda kadın üniversiteleri projesinden bahsediliyor. Kadını erkek şiddetinden korumanın yolu, üniversiteleri haremlik/selamlık hale getirmek değil, önlemlerin arttırılması ve her şeyden önce İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasıdır. Şiddeti önlemekle görevli tüm yetkilileri; İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için Avrupa Konseyi’nin belirlediği ve EŞİK’in Türkiye’ye uyarladığı 12 adımı hayata geçirmeye davet ediyoruz. Kriz, pandemi, savaş; yoksulluk, işsizlik, şiddet… Aynı sorunları yaşayan kadınlar olarak aynı tarafta birleşmeliyiz. Gelin, en yakınımızdaki kadınlardan başlayarak el ele verelim; dayanışmayı büyütelim; örgütlenelim, değiştirelim."

"SÖZLEŞMEYİ UYGULA, KADINI YAŞAT"

Eskişehir’de de Eskişehir Demokratik Kadın Platformu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanmamasına tepki gösterildi. Kadın mücadelesinin süreceğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Her gün kadınlar kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürülüyor. Eşit yaşamak için… Boşanmak için, ayrılmak için, okumak için, çalışmak için… Bu yıl 269 kadın öldürüldü, 152 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Pınar, Melek, Emine, Fatma, Özlem, Esma… İsimlerini sayamadığımız niceleri pandemi ya da deprem ile değil, erkek şiddeti ile öldürüldü. Bir gün içinde 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı her biri hayatta olacaktı. Kadın cinayetlerini durdurma iradesi ortaya koymayanlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tartışmaya açmaya çalıştılar. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi, 6284 uygulanmadığı için öldürülüyor. Çözüm yoluna saldırılması, tartışmaya açılması, kadınların hayatına mal oluyor. Şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Sözleşmeyi uygula, kadını yaşat!" https://twitter.com/dokuz8haber/status/1331628744927301633

TAKSİM'DE KADINLARA ABLUKA

İstanbul'da 25 Kasım Kadına Şiddete Hayır yürüyüşü için bir araya gelen Kadın Komitesi üyelerine Taksim'de fiili gözaltı uygulanıyor. Kadınlar 3 saati aşkın bir süredir polisler tarafından Taksim Meydanı'nda bekletiliyor.