HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğini kaydetti. Ersoy, üç bakanlığa “6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi derhal uygulansın” çağrısında bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, koronavirüs (COVID-19) salgını boyunca artış gösteren kadına yönelik şiddete ilişkin İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na soru önergeleri verdi. Mart 2019’da 1804 aile içi şiddet olayı yaşanırken, bu yılın mart ayında sayının yüzde 38,2 artış göstererek 2493’e yükseldiğini belirten Ersoy, “2020 yılı Mart ayında ülkemizde 29 kadın cinayeti işlenmiştir” dedi.

"ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN BAŞVURULARI İŞLEME KONULMUYOR"

Ersoy, kadınların maruz bırakıldıkları şiddet olaylarına ilişkin başvuru yollarının salgın sebebiyle kapalı olduğuna dikkat çekerek, “Şiddete uğrayan kadınların aradığı Alo 183 hattına ulaşılamamakta ve kadınların kolluğa yaptıkları başvurular ise işleme konulmamaktadır” ifadelerini kullandı.

"KORUMA KARARI ÇIKARTILMASI ZORLAŞTIRILDI"

Oya Ersoy ayrıca, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) COVID-19 kapsamında açıkladığı 30 Mart tarihli ilave tedbirlerdeki “6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin koronavirüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğine karar verilmiştir” ibaresi sonrasında kadınlar lehine koruma kararı çıkarılması zorlaştırıldığına dikkat çekti.

"SIĞINMA EVLERİ AÇIK OLMALIDIR"

Etkili önlemler alınmaması halinde salgın boyunca şiddete uğrayan ve öldürülen kadın sayılarında artış yaşanacağını söyleyen Ersoy, “Şiddet gören kadınlara bu dönemde sığınma evlerinin kapılarının kapatılması ölüm anlamına geliyor.Salgın döneminde şiddet gören kadınların sığınma evlerine yerleştirilmeleri daha da elzem hale gelmiştir” dedi. Kadın cinayetlerinin son bulması ve kadına yönelik şiddetin durdurulması için 6284 sayılı kanununu ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir biçimde uygulanması gerektiğini vurgulayan Oya Ersoy, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
  • 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddete maruz kalan kadınların talepleri şiddet uygulayanın sağlığı ileri sürülerek reddedilmekte midir?
  • Karantina koşullarında şiddete uğradığı evde ve şiddet uygulayan erkekle birlikte kalmak zorunda olan kadının şikâyetçi olabileceği dijital bir uygulama geliştirilecek midir?
  • COVID-19 salgını sürecinde kadınların şiddete maruz kalmalarını engellemek, şiddete maruz kalınması durumunda kadının can güvenliğini korumak için Bakanlığınızca bir eylem planı hazırlanmış mıdır?
  • Şiddet gören kadınların darp raporlarının alınması için Karantina Hastaneleri dışında başka bir sağlık kurumu belirlenecek midir?
  • Darp raporu alınması için doktor kontrolü sırasında kadınlara kişisel koruma malzemesi verilecek midir?
  • Sığınma evinde kalmak isteyen kadınların bu yöndeki talepleri COVID-19 salgını gerekçesiyle reddedilmekte midir?
  • 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddete maruz kalan kadınlar kolluğa başvuru yaptıklarında COVID-19 gerekçesiyle şikâyetlerinin işleme konulmadığı doğru mudur?
  • Alo 183 hattı neden çalışmamaktadır?
  • Sığınma evlerinde kalan ve yeni kabulü yapılan kadınların salgına dair sağlık kontrolleri yapılmakta mıdır?
  • Karantina döneminde şiddet uygulayanla aynı evde kalan kadınlar için KADES’in (Kadın Destek Uygulaması) kullanımının teşviki sağlanacak mıdır?

BM: Kadına şiddet karantina sürecinde iki katına çıktı

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de koronavirüs (Covid-19) karantinası altında bazı ülkelerde artan kadına şiddetin önlenmesine dair çağrı yapmıştı. Son birkaç haftada karantina yüzünden bazı ülkelerde şiddete maruz kalan ve yardım isteyen kadınların sayısının iki katına çıktığını kaydeden Guterres, hükumetlere bu süreçte kadına yönelik şiddetin önlenmesi çağrısında bulundu. Şiddete maruz kalan kadınların sığınabilecekleri barınakların açık kalması gerektiğini kaydeden Guterres, şiddet yanlısı istismarcıların ise cezalandırılması için yargı sistemlerinin çalışması gerektiğini vurguladı.