Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, kadınların haklarının korunması için oldukça önemli olan İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. Karara dair açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "İktidardaki zorbaya kadınlar dersini verecek. İstanbul Sözleşmesi geri gelecek!" dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, kadınların haklarının korunması için oldukça önemli olan İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. Karara dair açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İktidardaki zorbaya kadınlar dersini verecek. İstanbul Sözleşmesi geri gelecek!" dedi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bir devlet gece yarısı kararnameleriyle yönetilemez" diyen Kılıçdaroğlu, "Haklarınıza, hukukunuza sahip çıkınız. Sizin hayatınızı cehenneme çevirenlerin kimler olduğunu iyi öğreniniz. Çocuklarınızın, kız çocuklarınızın hakkına hukukuna sahip çıkınız" ifadelerine yer verdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Bir devlet gece yarısı kararnameleriyle yönetilemez. Bir gece yarısı kararnamesiyle 42 milyon kadının hakkı, hukuku onların elinden alınamaz. Bu videomu izlenen bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum. Haklarınıza, hukukunuza sahip çıkınız. Sizin hayatınızı cehenneme çevirenlerin kimler olduğunu iyi öğreniniz. Çocuklarınızın, kız çocuklarınızın hakkına hukukuna sahip çıkınız. Ben söz veriyorum. Her zaman, her yerde bütün kadınların hakkına, hukukuna sahip çıkacağım. Adalet neredeyse orayı arayacağım. Adaletten yana, sizden yana, sizin hakkınızdan, hukukunuzdan yana olacağım. Sizin hakkınızı, hukukunuzu her yerde her platformda savunacağım. Söz veriyorum." https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1373216235551391744?s=20

NE OLMUŞTU?

Türkiye, kadınların haklarının korunması için oldukça önemli olan #İstanbulSözleşmesi‘nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla çıktı. Erdoğan’ın imzasını taşıyan ve Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”