İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'nda bazı mezar taşının üzerinde yürüyerek video klip çeken Batu Belen ve Utku Ş. hakkında, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı’nda Batu Belen’in çektiği klip hakkında “dini değerlerin aşağılandığı” gerekçesiyle savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı. Akit gazetesi klibi LGTBİ+ bireyler üzerinden hedef göstermişti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda şüpheliler Batu Belen ve Utku Ş., hakkında, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan hazırlanan iddianamede, şüphelilerin olay yerinde çekmiş oldukları video kaydını sosyal medya aracılığıyla paylaşarak halkın dini değerlerini aşağıladığı belirtildi.

VİDEO İÇERİĞİNDE YER ALAN HAREKETLER DİNİ DEĞERLERİ AŞAĞILAR MAHİYETTE

Videoyu Batu Belen'in çektiği, diğer şüpheli Utku Ş.'nin videoda oynadığı, şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde soruşturmaya konu suçu işledikleri belirtilen iddianamede, mezarlıklarda defin işlemlerinin, mezarlıkların ziyaret edilmesinin, korunmasının ve kullanılmasının belli dini kurallara göre yapıldığı, bu nedenle mezarlıkların ve mezarların dini değer olarak kabul edilmesinin gerektiği, suça konu video içeriğinde yer alan hareketlerin dini değerleri aşağılar mahiyette olduğu savunuldu. İddianamede her iki şüphelinin de "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1.5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi. İddianamenin gönderildiği İstanbul Anadolu 55. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Üsküdar’da bulunan Karacaahmet Mezarlığı’nda çekilen ve sosyal medyada yayınlanan bir klibe soruşturma açılmıştı. Sosyal medyada tepki alan ve CİMER’e şikâyet edilen kliple ilgili “dini değerlerin aşağılandığı” gerekçesiyle savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı.

AKİT HEDEF GÖSTERMİŞTİ

İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Akit gazetesi klibi “LGBTİ’li sapkın, Osmanlı mezarlarını çiğneyerek klip çekti” ifadeleriyle haberleştirerek hedef göstermişti. Öte yandan “İstanbul Tarih” isimli bir Twitter hesabı da, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi kontrolünde olan Edirnekapı Mezarlığı’na Batu Belen isminde LGBT üyesi birisi garip kıyafetlerle girip, Osmanlı mezar taşlarını ayaklarının altında çiğneyerek sübliminal mesajlar içeren bir klip çekiyor. Bu olayı protesto ediyoruz” ifadeleriyle klibi hedef göstermiş ve şikayette bulunmuştu.