İzmir Valiliği’nin 2019’da yasakladığı 7. İzmir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 16 kişi hakkında açılan davada 3 kişi beraat etti.

İzmir Valiliği’nin 2019’da yasakladığı 7. İzmir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 16 kişi hakkında açılan davada 3 kişi beraat etti. Genç LGBTİ+ Derneği, “hukukun kaçınılmaz bir gereği” olarak nitelediği beraat kararını açıkladı ve 22 Aralık’ta yapılacak duruşmadan önce kamuoyuna destek çağrısı yaptı.

"BU DAVANIN AÇILMASI DAHİ HAK İHLALİ"

Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+ Derneği) 7. İzmir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınarak hapis cezası istemiyle yargılanan 16 kişiden 3’ünün beraat ettiğini duyurdu. Çocuk Mahkemesi’nde görülen ve beraatle sonuçlanan davada karar kesinleşti. Dernek, hak ihlalleri ve yasaklarla mücadele etmeyi ve LGBTİ+ bireylerin taleplerini dile getirmeyi sürdüreceğini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde yıllardır barışçıl şekilde yapılan, giderek İzmir’in kültürünün bir parçası haline gelen onur yürüyüşlerinin engellenmesinin kendisi hukuka aykırı olandır. Genç LGBTİ+ Derneği olarak, bu davanın açılmasını dahi hak ihlali olarak nitelendiriyoruz. Asıl hedefin LGBTİ+’ların varlığı, özgürlük talepleri ve savunuculuğu olduğunu biliyoruz. Onur yürüyüşlerinin, çocuk veya yetişkin fark etmeksizin tüm LGBTİ+’ların hakkı olduğunu savunuyoruz.”

"22 ARALIK'TAKİ DURUŞMA İÇİN KAMUOYUNU DESTEĞE ÇAĞIRIYORUZ"

Genç LGBTİ+ Derneği, “3 kişinin beraat etmesinin hukukun kaçınılmaz gereği olduğunu bir kez daha vurguluyor ve 22 Aralık’ta yapılacak duruşma için kamuoyunu desteğe çağırıyoruz” diyerek, kamuoyundan destek istedi.

3'Ü ÇOCUK 16 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

İzmir Valiliği, 2019 yılında 7. İzmir Onur Yürüyüşü ve diğer onur haftası etkinliklerini yasaklamıştı. Dernek, bu karara karşı İdare Mahkemesinde dava açmış, onur yürüyüşleri dışındaki tüm etkinliklere ilişkin yasak kararı kaldırılmıştı. Ardından İzmir Onur Haftası Komitesi basın açıklaması yaparak alandan dağılmıştı. Polis dağılan gruba müdahale ederek 3’ü çocuk, 16 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınan tüm kişilere ceza davası açılmıştı.