CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, koronavirüs salgını döneminde LBGTİ+’lara yönelik saldırıların yüzde 110 arttığını kaydeden Kadıgil, nefret saldırılarına maruz kalanların başvurdukları devlet kurumlarında da ayrımcılık ile karşı karşıya kaldıklarını bildirdi. Kadıgil, İçişleri ve Adalet bakanlıklarına “LBGTİ+’ların nefret eylemlerinin hedefi haline gelmesini önleyecek misiniz?” diye sordu

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, son dönemde LBGTİ+’lara yönelik artan nefret eylemlerini Meclis gündemine taşıdı. Koronavirüs salgını döneminde LBGTİ+ bireylere yönelik saldırıların yüzde 110 arttığının belirten Kadıgil,  İçişleri ve Adalet bakanlıklarının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

SALDIRIYA MARUZ KALANLAR BAŞVURDUKLARI KURUMLARDA AYRIMCLIKLA KARŞI KARŞIYA

Haziran ayı içerisinde İstanbul Maçka Parkı’nda, Levent’te bir kafede ve Beylikdüzü’nde LBGTİ+’lara yapılan saldırılara ilişkin yasal olarak yapılan işlemleri bakanlıklara soran Kadıgil, saldırıya uğrayan yurttaşların ayrıca başvurdukları devlet kurumlarında da ayrımcılığa maruz kaldığını kaydetti.

"EMNİYET'İN AYRIMCI UYGULAMALARINI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞMANIZ VAR MI?"

Emniyet’in ayrımcı uygulamalarını engellemek için çalışmanız var mı?” CHP’li Kadıgil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:
  •  Söz konusu saldırılar ve şikâyetlere yönelik herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır
  • Mağdurların ifadelerini uygun şekilde almadıkları iddia edilen Esenyurt Karakolu’ndaki görevlilerle ilgili herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?
  • Emniyet ve güvenlik birimlerindeki personelin, anayasa önünde eşit hak ve yükümlülüklere sahip olan LBGTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı uygulamalar yapmasının önüne geçmek için herhangi bir eğitim çalışmanız var mıdır?
  • Son bir yıl içerisinde LGBTİ+’lara kaç saldırı gerçekleşmiştir?
  • “LGBTİ+’lari hedef gösterenlere açılan soruşturma sayısı kaçtır?”

"AÇILAN SORUŞTURMALARIN SAYISI NEDİR?"

CHP’li Kadıgil ayrıca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:
  • Çeşitli yayın kuruluşları ve kimi şahıslar tarafından LBGTİ+’ları sistematik olarak yapılan nefret söylemleri, ayrımcılık ifadeleri ve hedef gösteren açıklamalar/yayınlar için bugüne dek açılan soruşturma sayısı nedir?
  • Bu soruşturmaların kaçı davaya dönüşmüştür? Hukuki süreç sonunda verilen cezalar nedir? Bakanlığınız döneminde cinsel yönelimi nedeniyle saldırıya uğrayan kişi sayısı bilinmekte midir?
  • Biliniyorsa bu yönde veri oluşturmak için herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?