Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2020 Mayıs Raporunu açıkladı. Buna göre Mayıs ayında 21 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 18 de şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 Mayıs ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, Mayıs ayında erkekler 21 kadını öldürdü. 18 kadının da şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu kaydedildi.

17 KADININ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ TESPİT EDİLEMEDİ

Rapora göre öldürülen kadınlardan 3’ü ekonomik bahaneyle, 1’i de kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Öldürülen 21 kadından 17’sinin ise neden öldürüldüğü tespit edilemedi. Raporda 17 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu kaydedildi.

KADINLAR SALGIN GÜNLERİNDE HAKLARINI ERTELEMEK ZORUNDA KALDI

Raporda, kadın cinayetleri verilerinde kadınların en çok boşanmak, ayrılmak, çalışmak gibi kendi hayatlarına dair karar alırken öldürüldüğü kaydedildi. Mayıs ayında önceki aylara göre başvuru hattını arayarak yardım isteyen kadınlarda ise %55 artış yaşandı.

KADINLAR 155 VE 183'E ULAŞAMIYOR

Kadına yönelik şiddete tanık olan kişilerin başvurusunda %60 oranında arttı. En çok fiziksel şiddet nedeniyle alınan başvurulara ek olarak dijital şiddet nedeniyle başvuranlar da arttı. Raporda kadınların 155 ve 183 acil hatlarına ihtiyaçları olduğunda ulaşmakta zorluk çektiği ifade edildi.