İpek Er’e cinsel saldırıda bulunarak intihara sürükleyen Uzman Çavuş Musa Orhan hakkında açılan davanın  3’üncü duruşmasında da tutuklanma kararı çıkmadı.

Batman’da İpek Er’i cinsel saldırıya maruz bıraktıktan sonra intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan hakkında, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan açılan davanın üçüncü duruşması, Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, fail Orhan’ın tutuklanma talebini reddederek, bir sonraki duruşmayı 16 Eylül’e erteledi. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre duruşmayı, İpek Er’in ailesi ile avukatları, Diyarbakır, Batman, Siirt baroları ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca, Nuran İmir ve Sıddık Taş, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, KESK üyeleri, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır, Batman ve Siirt yöneticileri izledi. Duruşmaya alınmayan gazeteciler ise mahkeme başkanının talimatı gerekçesiyle adliyeden çıkarıldı. Mahkeme, fail Orhan’ın tutuklanma talebini reddederek, bir sonraki duruşmayı 16 Eylül’e erteledi.

NE OLMUŞTU?

“ALKOLLÜ” OLDUĞUNU BAHANE ETTİ

Mezopotamya Haber Ajansı’nın aktardığı habere göre, ailesi intihar girişimi sonrasında İ.E.’nin cinsel saldırıya maruz bırakıldığını anlattığı mektubunu buldu. Ailenin şikayeti ile aynı gün gözaltına alınan uzman çavuş Orhan ifadesinde, İ.E.’yi cinsel saldırıya maruz bırakmadığını ileri sürdü. Cinsel saldırıyı doğrulayan Adli Tıp raporunun gösterilmesi üzerine ise Orhan, İ.E. ile Siirt’te buluştuklarını ve “alkollü” olduğu bahanesi ile yanıt verdi.

RAPORA RAĞMEN SERBEST KALDI

Soruşturma dosyasına “gizlilik” kararı getirilen uzman çavuş, “nitelikli cinsel istismar” suçundan sevk edildiği Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.

MECLİS’E TAŞINDI

İ.E.’nin ailesi ise, hukuki destek alabilmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurdu. Ailenin talebi üzerine dernek, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Milli Savunma Bakanlığı’na ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvuruda bulunarak soruşturma ve olay hakkında bilgi alma talebinde bulundu. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise, uzman çavuşun serbest bırakılmasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Yaşananlara ilişkin haberlerin Batman’ın haftalık yerel gazetesi Jiyan Haber’in internet sitesinde yayınlanması soruşturma konusu oldu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haberleri yayınlayan Jiyan Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “halkı kin ve düşmanlığa veya aşağılama” fiilini düzenleyen 216’ncı maddesi uyarınca soruşturma başlatıldı.