Cinsel saldırıda bulunduğu 18 yaşındaki İpek Er’in ölümüne neden olmakla suçlanan ve ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlaması ile hakkında dava açılan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın "rıza var" gerekçesi ile tahliye edildiği öğrenildi.

Cinsel saldırıda bulunduğu 18 yaşındaki İpek Er’in ölümüne neden olmakla suçlanan ve ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlaması ile hakkında dava açılan Uzman Çavuş Musa Orhan tahliye edildi. Mahkemenin verdiği tahliye kararı sonrası Musa Orhan dün akşam tutuklu bulunduğu cezaevinden salıverildi. Fail Musa Orhan’ı tahliye eden Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına ulaşıldı. Dosyada bulunan birçok delil durumunu dikkate almayan mahkeme “rıza’nın olduğu ve kuvvetli suç şüphesi bulunmadığı”nı savundu.

MAHKEME "RIZA" VAR DEDİ

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, tahliye kararı veren Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında, İpek Er'in önceden Musa Orhan’la bir ilişkisi olduğu ve yaşananların "rıza" olduğunu savundu. Mahkeme heyeti, İpek Er'in ölmeden önceki ifadesinde dile getirdiği "Evlilik vaadi ile kandırdı", "dayanacak gücüm kalmadı", "sarhoş edip hap içirdi" ifadelerini ise "iddia" olarak gördü.

MAHKEMEYE GÖRE İNTİHAR İDDİA

Mahkeme gerekçeli kararında şunları kaydetti: "İddia edilen intihar eylemi gerçekleşmeden önce sanık ile yaşamış olduğu cinsel birlikteliklerinin rıza dışı gerçekleştiği iddia edilmiş ise de mağdur beyanında da geçtiği üzere sanık ile mağdur ile sanık arasında gerçekleşen ilk cinsel temasın tarafların karşılıklı rızaları ile yaşandığı sonrasında gerçekleştiği iddia edilen birlikteliklerde ise sanığın eyleminin mağdurun iradesini fesada uğratacak ve bu suretle eylemin rıza dışı gerçekleştiği hususunun kabulünü zorunlu kılacak dereceye ulaşmadığı, kısa süre önce rıza dışı gerçekleştirildiği iddia edilen cinsel saldırı eyleminden sonra rızaya dayalı olarak yeniden cinsel birlikteliklerde bulunulmasının olağan yaşam koşulları ile bağdaşmayacağı olaydan sonra, intihar girişiminde bulunduğu iddia edilen mağdurun intihar bulunmadan önce yazdığı iddia edilen mektubunda geçen bir kısım istinatların mağdurun daha önce vermiş olduğu ifadesinin bariz zıtlıklar barındırması ve atılı suç yönünden sanığın eylem öncesinde mağdura yapmış olduğu iddia edilen evlenme vaadinin de doktirin ve yargısal kararlara göre mağdurun fiile karşı koymasını ortadan kaldıracak nitelikte bir hile olarak kabul edilmemesi karşısında, sanığın mağdura yönelik gerçekleştirdiği iddia edilen cinsel eylemlerini cebir ve tehdit kullanarak veya mağdurun iradesini fesada uğratacak bu sair diğer davranışlarla gerçekleştirdiğine ve dolayısıyla üzerine atılı ‘Nitelikli cinsel saldırı’ suçunu işlediğine dair dosya kapsamında yer alan delillerin 5271 sayılı CMK'nın 100. maddesi kapsamında tutuklama kararı verilebilmesi yönünde kuvvetli suç şüphesini varlığını gösterecek boyuta ulaşmadığı…" Mahkeme heyeti, İpek Er'in önceki ifadeleri, bıraktığı mektup, ailesinin anlatımları ve adli tıp raporlarına değinmemesi dikkati çekti.

AVUKAT: MAHKEME YETKİSİNİ AŞTI

Er, ailesi avukatı İlyas Tarım, gün içinde ajansımıza vermiş olduğu beyanlarda, mahkemenin gerekçeli kararının "rıza"ya dayandırıldığını ve yetkisini aştığını ifade etmişti. NE OLMUŞTU? Musa Orhan’ın avukatı Dr. Mehmet Erkan Akkuş, tutuklama kararına itiraz etti. Avukat Akkuş, itiraz dilekçesinde müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığını öne sürdü. İtirazı Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi. Hürriyet’in haberine göre; Mahkeme, Avukat Akkuş’un itiraz dilekçesinde belirtilen hususları yerinde görerek Orhan’ın tahliyesine karar verdi. Karar kısa süre içinde Orhan’ın tutuklu bulunduğu cezaevine ulaştı. Cezaevi idaresi kararla birlikte Musa Orhan’ı serbest bıraktı.