Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2019 nisan ayı veri raporunu yayımladı. Rapora göre nisan içerisinde 36 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2019 Nisan ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Nisan ayında erkekler en az 36 kadını öldürdü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti. Bu ayki kadın cinayetlerinin 8’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, beş kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, bir kadın ekonomik bahaneyle ve 22’si ise kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

İLLERE GÖRE KADIN CİNAYETLERİ

Nisan’da kadın cinayetlerinin en çok işlendiği kentlerin başında İstanbul, İzmir, Adana, Afyon ve Urfa geldi. İllere göre Nisan ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle: İstanbul 4, İzmir 4, Adana 3, Afyonkarahisar 3, Şanlıurfa 3, Kahramanmaraş 2, Bursa 2, Manisa 2, Mersin 1, Niğde 1, Zonguldak 1, Erzurum 1, Malatya 1, Tekirdağ 1, Kocaeli 1, Muğla 1, Konya 1, Sakarya 1, Batman 1, Tunceli 1, Osmaniye 1

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN İSİMLERİ

Platform’un açıklamasına göre erkekler tarafından öldürülen kadınların isimleri şöyle: Hamide Gezer, Aslı Yıldız Güçlü, Emine Yıldız, Najia Arabzai, Eda Kaymaklı, Nur Muhammet Berzo, Ayla Ö., Reyhan İrketi, Özge Y., Hayat Meşail, Sabah Meşaili, Mukadder Nogay, Dudu Çeştepe, Gözde Çulhaoğlu, Aysel Şahin, Rabia Bayram, Fatma Bayram, Hatice şahin, Arzu S., Ş.A., Dilan Tutucu, Gülsüm Taş, Sultan Çınkır, Sibel Akçalı, Cemile Aydın, Hülya Haney, Aycan Bozbay, Ayşe İ., Hatice Ü., Gamze Ünlü, Dilek Ö., Gökselin Türkel, İlkay Sivaslı, Esra K., Naciye Saygın ve kimliği henüz tespit edilemeyen 1 kadın.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

36 öldürülen kadının 8’inin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, 11’i evli oldukları erkekler, 6’sı birlikte olduğu erkek,1’i oğlu, 4’ü tanıdık/akraba, 2’si boşandığı erkek, 1’i ayrıldığı erkek, 3’ü ağabeyi tarafından öldürüldü. 20’si ateşli silahlarla, 4’ü boğularak, 8’i kesici aletle, 1’i darp edilerek, 1’i yüksekten düşerek ve ne yazık ki 2’sinin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir. Kadınların 3’ü arabada, 1’i otelde, 26’sı ev içerisinde öldürülmüştür. 2’si sokak ortasında, 1’i apartmanda öldürüldü ve 1 kadının ormanda, 1 kadının da gölet yakınında cansız bedenleri bulundu. 2 kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. 5 kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilememişken, 22 kadının kendi hayatına dair karar almak isterken, 1’i de ekonomi bahane edilerek öldürülmüştür. 8 kadının şüpheli ölümü ise aydınlatılmayı bekliyor. Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 7’si bir işyerinde çalışıyor, 29 kadının çalışma durumu bilinememektedir. Raporda çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinsel şiddetin Nisan ayında da devam ettiği belirtilirken bu vakalardaki cezasızlık örnekleri dikkat çekti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı