Novares işçileri, kadın cinayetlerini ve hükümetin İstanbul Sözleşmesini uygulamamasını protesto etti.

Kocaeli Gebze’de kurulu Novares fabrikasında işçiler kadın cinayetlerini protesto etti, İstanbul Sözleşmesinden çekilmeyi tartışan hükümete “Sözleşmeyi uygula” çağrısında bulundu. Petrol-İş Gebze Kadın Komisyonu tarafından fabrika önünde yapılan basın açıklamasında “Hem toplumsal alanda hem çalışma yaşamında kadınları koruyan yasa ve sözleşmelerin imzalanması için Petrol-İş olarak hiçbir faaliyetten kaçınmayacağız” denildi.

“2020’DE 150 KADIN”

Evrensel’in haberine göre, Novares işçilerinin fabrikada yaptığı açıklamanın devamı şu şekilde: “Ülkemizde geçtiğimiz yıl 500'e yakın kadın öldürüldü. Bulunduğumuz 2020 yılında öldürülen kadınların sayısı şimdiden 150'yi buldu. Son beş yılda ülkemizde 2000 kadın, cinayetlerde hayatını kaybetti. Kadınların çoğu, kendi yaşamları ve gelecekleriyle ilgili kararlar aldıkları için eşleri, eski eşleri veya birlikte oldukları erkekler tarafından öldürüldü. Kadına yönelik şiddet rakamları da çok farklı değil. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 700 kadın şiddete uğradı.

“HAYAT KURTARAN UYGULAMALAR DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR”

“Toplumsal cinsiyet eşitliğini hiçe sayan politikaların arttığı, kadınları koruyan yasa ve sözleşmelerin uygulanmadığı, nafaka ve sığınma evleri gibi hayat kurtaran uygulamaların değersizleştirilmeye çalışıldığı bu dönemde kadınlara yönelik saldırıların daha da çoğaldığını görüyoruz.Şiddetin temeli eşitsizliktir. Hem toplumsal yaşamda, hem çalışma yaşamında kadınların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığı kadın-erkek eşitsizliğini daha da derinleştirmekte, kadına yönelik şiddetin temellerini güçlendirmektedir.

“2 MİLYON KADIN KAYIT DIŞI”

Kadın istihdamı verileri de bu eşitsizliğin derinliğini ortaya koymaktadır. Türkiye'de 22 milyon 300 bin kadın, işgücüne dahil değildir. İşgücüne dahil olan 9 milyon 197 bin kadının 7 milyon 982 bini istihdam edilse de, bu istihdamın yaklaşık yüzde 62'si güvencesiz, düşük ücretli ve sağlıksız çalışmanın yaygın olduğu hizmetler sektöründe gerçekleşmektedir. İstihdam edilen 2 milyon 821 kadın kayıt dışı çalışmaktadır. Bu durum, kadınların hem evde hem işyerinde uğradığı şiddet ve ayrımcılığı arttırmaktadır.

“ACİLİYET KAZANDI”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, mağdurların korunması, faillerin cezalandırılması ve şiddetle toplumun tüm kurumlarıyla mücadele edilmesi ilkelerine dayanan İstanbul Sözleşmesi 2014 yılında yürürlüğe girdiği halde hala uygulamaya geçilememiştir. Uygulandığı takdirde, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı önleyici hükümler içeren 6284 Sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un ilk maddesinde de kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bununla mücadelede de İstanbul Sözleşmesi'nin esas alınacağı belirtilmektedir. Bugüne kadar sistemli bir şekilde uygulanmayan bu yasa ve sözleşme önündeki tüm engeller kaldırılarak tartışmasız hayata geçirilmesi aciliyet kazanmıştır.

“GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Petrol-İş Gebze Şubesi Kadın Komisyonu olarak kadına yönelik her türden şiddete, kadın cinayetlerine karşı, kadın-erkek eşitliğine yönelik bütün saldırılara karşı gerekli tüm çalışmalarda ve işbirliklerinde yer almaya devam edeceğiz. Hem toplumsal alanda hem çalışma yaşamında kadınları koruyan yasa ve sözleşmelerin imzalanması için Petrol-İş olarak hiçbir faaliyetten kaçınmayacağız. Tüm sendika, sivil toplum örgütü ve toplumsal kesimleri hep birlikte konuyla ilgili duyarlılık oluşturmaya çağırıyor, resmi kurum ve yetkilileri acilen göreve davet ediyoruz.”