Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, bir belgeselde verdiği röportajda, eşcinsel birliktelikleri onaylayarak, "Eşcinseller de Tanrı’nın çocuklarıdır. Onlar da aile kurma hakkın sahiptirler" ifadelerini kullandı.

Papa Franciscus, eşcinsellerin de aile kurma hakkı olduğunu ve onların kurduğu medeni birlikteliklerinin yasalarla güvence altına alınması gerektiğini söyledi. ABD'de yaşayan Rusya doğumlu film yönetmeni Evgeny Afineevsky'nin, Papa Franciscus'u konu alan "Francesco" isimli belgesel filmi, ilk kez Roma Film Festivali’nde gösterildi.

"YASAL GÜVENCEYE SAHİP OLSUNLAR"

AA'nın aktardığı habere göre, Papa Franciscus'un, filmde kendisiyle yapılan röportajda sarf ettiği, "Eşcinsel insanların da bir aile içinde olma hakkı vardır. Onlar da Tanrı’nın çocukları ve aileye sahip olma hakları var. Kimse dışarıda bırakılmamalı veya bundan mutsuz olmamalı. Yaratmamız gereken şey, sivil birlikteliklere ilişkin bir yasadır ki bu şekilde yasal güvenceye sahip olsunlar. Bunun için mücadele ettim" sözleri dikkati çekti. Papa olmadan önce Buenos Aires Başpiskoposu olarak görev yaptığı dönemde eşcinsel evliliklere onay verdiği bilinen Papa Franciscus’un Afineevsky’nin filmindeki ifadeleriyle eşcinsellere yönelik katı tutumuyla bilinen Katolik Kilisesi'nde eşcinsel medeni birliktelikleri en üst düzeyde destekleyen ilk Papa olarak tarihe geçtiği belirtildi.

"KATOLİK KİLİSESİ İÇİN DEVRİM"

Roma Film Festivali’nde gösterilen belgesel filmdeki bu sözlerin, İtalyan basınına yansıması üzerine yapılan yorumlarda da "Söz konusu ifadelerin Katolik Kilisesi için devrim mahiyetinde olduğu" değerlendirmeler yer aldı. Franciscus, 2013 yılında papa olarak seçildikten sonra yaptığı ilk dış gezi olan Brezilya dönüşünde uçakta gazetecilere, "Bir insan eşcinselse ve Tanrı'yı arıyorsa ben kimim ki onları yargılayayım" ifadelerini kullanmıştı.