Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan, Meclis’te Kadına Karşı Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nda İstanbul Sözleşmesi’nin “ensest ilişkinin önünü açtığını” ileri sürdü. Muhalefet partilerinden kadın milletvekilleri Tarhan’a tepki gösterdi.

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, Meclis'te milletvekillerine, kadına yönelik şiddetin durdurulması, kadın haklarının gasp edilmemesi ve eşit yaşam için yapılması gerekenleri anlattı. Muhalefet milletvekilleri ile akademisyenler, özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe konulması gerektiğini vurgularken, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan bu fikre karşı çıktı.

"SÖZLEŞMEDE CİNSİYETLE İLGİLİ TANIM NET DEĞİL"

Sunumunda İstanbul Sözleşmesi’nde geçen toplumsal cinsiyet rollerini 'muz'a benzeten Tarhan, şu ifadeler kullanduı: "Kadın ve erkek biyolojik olarak eşit değil; çünkü birinde testosteron hormonu, birinde östrojen hormonu var. Yani matematiğe karşı çıkıyorsanız çıkabilirsiniz ama biyolojik olarak kadın beyni erkek beyninden farklı. Sözleşmede cinsiyetle ilgili tanım net değil. Rol kavramını belirsiz bırakmış, belirsiz bıraktığı için herkes kendisine göre anlıyor, muz gibi, insan ne yerse ona benzetiyor. Böyle bir cinsiyet rolü."

"ENSESTİN ÖNÜNÜ AÇIYOR"

BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek’in haberine göre, İstanbul Sözleşmesi’nin sonunun “ensest ilişkiler” olduğunu da öne süren Tarhan, “Biz eğer öyle bir karar vereceksek, ensestin önünü açıyorsak, buyurun, isteyen yapsın bunu. Biz şimdi, şu anda eğer böyle bir kararla toplumda kültürel değişimle ilgili bir karar veriyorsak gelecekte bizi bu bekliyor, ben bunu demek istiyorum” diye konuştu.

AKP’Lİ BAŞKAN TARHAN’A SAHİP ÇIKTI

CHP’li Gamze Taşcıer ise Tarhan’ın Diyanet TV’de sarf ettiği, “100 öğrenciden 47’si kız öğrenci. Okutmanın arkasında evlilik karşıtlığı var” şeklindeki sözlerini anımsattı. Taşcıer, Tarhan’ın gerici açıklamalarının kabul edilemeyeceğini söyledi. Tarhan, bu sözleri neden sarf ettiğini hatırlamadığını öne sürerken komisyonun AKP’li Başkanı Öznur Çalık devreye girdi. Tarhan’ı savunan AKP’li Çalık, “Sizi tanıyan insan olarak insan hakları ve kadın hakları konusundaki hassasiyetinizi, aileye hassasiyetinizi biliyorum” dedi.

NEVZAT TARHAN: SÖZLERİM ÇARPITILDI

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, daha sonra kendi web sitesinden yaptığı açıklamada, sözlerinin bazı medya kuruluşları tarafından çarpıtıldığını iddia etti. Tarhan, tekzip talep ettiği açıklamasında, haberimizde yer alan ve "Gelecekte bizi bu bekliyor" vurgusu yapılan cümleyi tekrarladı. Komisyondaki konuşmasında 2012 yılında Almanya’da yaşanan bir olaya ilişkin haberi okuyarak oradaki mahkemenin ensesti temel hak olarak görmesini eleştirdiğini savunan Tarhan, "'Biz eğer öyle kararlar vereceksek, ensestin önünü açıyorsak, buyurun, isteyen yapsın bunu. Biz şimdi, şu anda eğer böyle bir kararla toplumda kültürel değişimle ilgili bir karar veriyorsak gelecekte bizi bu bekliyor, ben bunu demek istiyorum’ dedim. Konuşmamın cımbızlanarak ‘Sözleşmeyi enseste bağladı’ gibi mesnetsiz bir manşetle haber yapılmasını kınıyor, söz konusu basın kuruluşlarını tekzip ederek hatanın düzeltilmesi için çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

TARHAN'DAN CEVAP VE DÜZELTME

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuyla ilgili olarak dokuz8Haber'e bir "cevap ve düzeltme metni" iletti. Tarhan'ın bu metninde şu görüşlere yer verildi: "17.06.2021 tarih ve 18.06.2021 günü dokuz8Haber.net sitesinde yapılan haber ile ilgili Prof. Dr. Nevzat Tarhan hakkında gerçeğe açıkça aykırı ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın kişilik haklarına yönelen itham ve yorumlarda bulunulmuştur. TBMM Araştırma Komisyonu tarafından Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Tarhan'ın görüşlerine başvurulmuştur. Sayın Tarhan bu bağlamda farklı toplumlarda aile kavramına ve evliliklere bakıştaki farklılıkları ele almıştır. Bu çerçevede çok sayıda ülkeyi istatistiklerle incelerken, Almanya'da yaşanan ve uluslararası mecralarda da haberleştirilen bir olayı değerlendirmiş, bu haber üzerinden örneklendirerek, toplumlar arasında aileye bakış açısının nasıl farklı olabileceğine bir örnek vermiştir. Konunun İstanbul Sözleşmesi ile doğrudan ilgisi bulunmamaktadır. Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın konuşmasında bahsettiği hususların haberde bahsi geçen ifadelerle ilgisi yoktur. TBMM tutanaklarında Sayın Tarhan'ın ifadeleri açıkça yazılıdır. Buna rağmen gerçeğe aykırı haber yapılmasını kınıyoruz. İşbu düzeltme ve cevap metni, sair hukuki ve cezai yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, kamuoyuna saygıyla duyurulur."