Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, LGBTİ+ ve gökkuşağı temalı ürünlerin +18 uyarısı konulmadan satışının yasağa uygun olmadığını duyurarak, bu ürünlerin 'çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceğini' savundu.

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, e-ticaret sitelerinde LGBTİ+ ve gökkuşağı temalı ürünlerin +18 ibaresiyle satışa sunulması gerektiğini açıkladı. Konuya ilişkin gönderilen yazıda e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunulan ürünlerin LGBTİ+ ibaresi ile LGBTİ+ ve gökkuşağı temalarıyla birlikte +18 yaş uyarısına yer verilmeden satışa sunulmasının özellikle çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceğine ilişkin Bakanlığa çok sayıda tüketici başvurusu yapıldığı iddia edildi.

"ÇOCUKLARI KORUMA AMAÇLI" İDDİASI

Ticaret Bakanlığı kaynakları kararın Reklam Kurulu üyeleri tarafından oy birliği ile, 'çocukları korumak amaçlı' alındığını aktardı. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu karar Reklam Kurulu tarafından oy birliği ile alınmış bir karardır. Reklam Kurulu aralarında Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı , Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği gibi hem kamu hem de sivil toplum kuruşları üyelerinden oluşuyor. Reklam Kurulu'nun 9'u sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinden olmak üzere 19 üyesi bulunuyor. Karar çocukları korumaya yönelik alınmış bir karardır. Reklam Kurulunca, çocuklara yönelik olan ve çocukları etkileme olasılığı bulunan reklamlar hususunda düzenlemeler bulunduğu dikkate alındığında, çocukların bu tür ürünlerin reklamlarına doğrudan maruz kalmalarının, çocukların zihinsel, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz yönde etkileyebileceği dolayısıyla bu tür ürünlerin satışa sunulurken +18 yaş uyarısına yer verilerek sunulmasının, çocuklar açısından doğru olacağı ifade edilerek bu karar alındı Bu kararda kesinlikle ürünlerin satılmasının yasaklanması söz konusu olmayıp, bu tür ürünleri satan platformların sitelerini ziyaret edenlere çocukların korunması açısından, sadece +18 yaş uyarısına yer vermeleri gerektiği belirtilmiştir."