Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Erdoğan'ın gece yarısı kararnamesiyle yürürlükten kaldırmak istediği İstanbul Sözleşmesi'ne dair "Devlet, kadına ve LGBTİ'lere yönelik şiddetin tarafı, ihlallerin doğrudan sorumlusu olduğunu ilan etmiş olacaktır" açıklamasında bulundu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Erdoğan'ın gece yarısı kararnamesiyle yürürlükten kaldırmak istediği İstanbul Sözleşmesi'ne dair yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, "Devlet, kadına ve LGBTİ'lere yönelik şiddetin tarafı, ihlallerin doğrudan sorumlusu olduğunu ilan etmiş olacaktır" ifadelerine yer verildi.

"CEZASIZLIK KALICI HALE GELECEK"

"Sözleşme’nin feshedilmesi öncelikle kadın ve LGBTİ ’ları şiddete karşı tümüyle açık ve korunmasız hale getirecektir" denilen açıklamada, "Diğer yandan şiddeti önlemek için sürdürülen toplumsal mücadelenin hukuki zeminini zayıflatacak, şiddet eylemlerinin faili erkekleri cesaretlendirip teşvik edecektir. Nihayetinde ev içi şiddet görünmez kılınacak, ihlaller ile mücadele edilemeyecek ve cezasızlık kalıcı hale gelecektir" ifadelerine yer verildi.

"GERÇEKLERİ ÇARPITAN YIKICI BİR SÖYLEM GELİŞTİRİLMİŞTİR"

TİHV açıklamasında  şu ifadeleri kullandı: “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre 2011-2019 yılları arasında (şüpheli ölümler 1 dahil) en az 2816 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Bianet‘in verilerine göre ise sadece 2020 yılında 2 en az 284 kadın erkekler tarafından öldürülmüş, 255 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Bu cinayetlerin % 84’ü aile bireyleri ve eş/partnerler tarafından işlenmiştir. Üstelik öldürülen en az 18 kadın koruma ve uzaklaştırma talebinde bulunmuştur. 2021 yılının sadece ilk 2 ayında en az 55 kadın yaşamını yitirmiş, 117 kadın şiddete maruz kalmıştır. Hal böyleyken siyasi iktidarın da ön ayak olmasıyla ülkedeki ataerkil kesimler tarafından İstanbul Sözleşmesi ile aslında erkeklerin mağdur edildiği, iddiaların aksine Sözleşme’nin kadına yönelik şiddeti artırdığı, geleneksel toplumsal değerlere aykırı olduğu, kadınla erkek arasındaki fıtratı yok ettiği biçiminde gerçekleri çarpıtan yıkıcı bir söylem geliştirilmiştir."

"SESSİZLİK ONAYDIR VE SUÇA ORTAK OLMAKTIR"

"Yetki kimin tarafından kullanılırsa kullanılsın insan hakları hiçbir şekilde feshedilemez. Eğer bu vahim hatadan geri dönülmez ise bundan böyle kadına ve LGBTİ ’lara yönelik ayrımcılık temelli şiddetten devlet sorumlu olacaktır. Kısacası yetkilileri bu vahim hatadan, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme fikrinden vazgeçmeye çağırıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 Sayılı Kanun başta olmak üzere ilgili tüm yasaları kararlı ve etkin bir şekilde uygulayın, kadına ve LGBTİ ’lara yönelik şiddet ve ev içi şiddeti teşvik etmeyin, durdurun. Elbette topluma da sesleniyoruz: Doğuştan sahip olduğumuz haklarımız hiçbir gerekçe ile feshedilemez. Kadına yönelik şiddetin, toplumsal cinsiyete, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime dayalı eşitsizliğin ve ayrımcılığın son bulduğu, insan haklarına saygılı bir Türkiye’de yaşamak istiyorsak demokratik itirazlarımızı daha güçlü ve yüksek sesle dile getirmeliyiz. Sessizlik onaydır ve suça ortak olmaktır.”